artikel

Nog niet klaar met de foie gras

Horeca

Matthéus Bleijenberg (36) is directeur van de stichting Wakker Dier. Wakker Dier ontketende dit jaar een actie tegen foie gras in de restaurantwereld. De stichting is tégen de productie van de culinaire lekkernij door middel van het dwangvoederen van ganzen en eenden.

Nog niet klaar met de foie gras

‘We hebben veel bereikt dit jaar. Veel verontwaardiging vooral in de horeca met onze foie gras-actie. De discussie kwam breed op gang, mede omdat we 30 restaurants verspreid over het land hadden aangeschreven met het verzoek de ganzenlever van de kaart te halen. De landelijke pers en de vakbladen schreven erover, maar ook regionale dagbladen en omroepen doken erop. Zo bleef de verontwaardiging niet beperkt tot de restauranthouders en koks omdat we ze op hun verantwoordelijkheden wezen, maar was er ook verontwaardiging bij het publiek over het feit dat ze een product van dierenmishandeling krijgen opgediend. Heel veel mensen hadden geen idee dat ook eendenlever in veel gevallen door middel van dwangvoeding wordt geproduceerd.

Ik geloof er niets van dat de vraag naar foie gras is toegenomen door onze actie, hoewel dat door restaurants wordt beweerd. Ik heb de indruk dat de 30 aangeschreven restaurants vrijwel allemaal het product van de kaart hebben gehaald. Niet zozeer omdat die restauranthouders er ineens anders over denken, maar omdat ze van het gezeur af willen zijn. Tegenstanders van foie gras zijn felle mensen. Obers worden gek van die discussies. Aan de andere kant willen ze voorkomen dat wij als stichting Wakker Dier ineens bij hen op de stoep staan. Ze voelen zich gechanteerd. Maar ik wil het geen chantage noemen. Wij doen dit niet voor eigen gewin of ons persoonlijk belang. We doen dit voor de dieren die worden mishandeld en zelf niet kunnen reageren. Dus wie ermee ophoudt is goed bezig. De dieren zijn beter af, je komt het publiek tegemoet, je kunt zeggen dat je verantwoord bezig bent, en wij sturen ook nog een bloemetje.Prachtig dat we hebben bereikt dat de G7, de zeven gastronomische clubs, hun leden hebben geadviseerd om de ganzenlever van de kaart te halen. Leo van Eeghem, sectorvoorzitter restaurants van KHN, liet me zijn kerstmenu zien zónder foie gras.

Sowieso krijgen we in de restaurantwereld meer voet aan de grond. We hebben pas een nieuwe gids van aanbevolen restaurants uitgegeven. We delen vijf sterren uit aan restaurants die helemaal biologisch zijn, die dus ook met biologisch vlees werken, en zes sterren voor volledig vegetarische restaurants. Er staan ruim 100 bedrijven in de gids en 20 cateraars. Loretta Schrijver, onze ambassadeur, schreef een voorwoord en roept daarin de restaurantwereld op om over te stappen op biologisch.

Nee, we zijn nog niet klaar met de foie gras. We voeren dit jaar nog actie tegen de ganzenlever. Dat zal gebeuren op 22 , 23 en 24 december. Niet bij de restaurants die zijn aangesloten bij de G7, maar bij andere bedrijven. We zijn en blijven nu eenmaal een campagne-organisatie.’’

Reageer op dit artikel