artikel

Okanagan peren

Horeca

Een gerecht met bekende Canadese producten is Okanagan-peren met ahornsiroop en maplelikeur.Okanagan-peren komen uit de Okanagan Valley (bij Vanvouver). Deze streek is beroemd om zijn droge en warme klimaat (semi desert) en vele soorten fruit, zoals, behalve peren, ook appels, abrikozen, perziken, kersen en pruimen. Bovendien zijn er in het gebied veel wijngaarden.

Okanagan peren

Okanagan-peren zijn in Nederland niet altijd te koop, maar meestal kunt u ze wel bestellen bij de groothandel. Ze onderscheiden zich van andere peren door de enigszins bitterzoete smaak. Lukt het niet om ze te krijgen, dan is een gewone, stevige zoete handpeer een redelijk alternatief.Ahornsiroop en maplelikeur kent u al uit eerdere recepten. Ahornsiroop (maple syrup) is het ingedikte sap van de ahornboom (suikeresdoorn), heerlijk als zoetmiddel voor toetjes, dressings, gebak en vooral voor pannenkoeken. Maplelikeur is een distillaat van ahornsiroop.

Ingrediënten
6 peren
6 kruidnagels
8 stuks kardemom
3 cl kaneel
40 ml ahornsiroop
30 ml maplelikeur
15 g suiker
300 ml halfdroge of zoete witte wijn

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de peren. Steek in elke peer een kruidnagel en zet ze in een vuurvaste schaal. Bestrooi de peren met fijngehakte kardemom en kaneel. Verwarm de ahornsiroop, maplelikeur, suiker en witte wijn tot de suiker is opgelost. Giet dit mengsel over de peren. Dek de schaal af met aluminiumfolie en laat het geheel een uur smoren in de oven. Vergeet niet voor het opdienen de kruidnagels te verwijderen.

Serveer er een glaasje maplelikeur bij.

Reageer op dit artikel