artikel

Olie, ui en knoflook

Horeca

Olie, ui en knoflook. Dat zijn volgens Agneta Naus de basisingrediënten van de Spaanse keuken. Bijna altijd begint het daarmee. Daarna komt tomaat en dan ga je verder. ‘Paella bijvoorbeeld. Je begint met olie, ui en knoflook, dan vlees of vis, en dan tomaat en de rijst en dan pas de bouillon. En zo gaat het bij veel gerechten.

Olie, ui en knoflook

Agneta Naus zal in deze kolommen regelmatig blijk geven van haar kennis van de Spaanse keuken. Al jaren verdiept ze zich daarin. Die interesse vindt zijn oorsprong in de liefde voor de bouwkunst van Alfredo Gaudi, een Spaanse architect, schilder en beeldhouwer. Het Valkenburgse hotel-restaurant Terrasse Gaudi is niet alleen naar hem genoemd, maar de inrichting is ook helemaal op hem geïnspireerd.

‘En als vanzelf volgde daarop Spaanse gerechten op de menukaart’, aldus Agneta. ‘Eerst een beetje tapas, maar dat bleek vijf jaar geleden nog een beetje te vroeg.’Pas toen Agneta met een Spaanse buffet kwam, brak de Spaanse keuken in het hotel-restaurant door. En ook de tapas konden toen weer uit de ijskast.Spanjaarden komen er weinig in het hotel. Agneta kookt Spaans voor een Nederlands publiek en past sommige gerechten dan ook aan aan de Nederlandse smaak.

Ieder jaar gaat ze wel een keer naar Spanje. Vooral om weer ideeën op te doen. Voor het inkopen van Spaans aardewerk en Spaanse producten hoeft ze dat niet te doen, want die zijn ook in Nederland in ruime mate verkrijgbaar. ‘Behalve colorante, de gele kleurstof waarmee ze in Spanje de rijst kleuren. Die is in Nederland niet te krijgen, dus daarvan neem ik altijd wel een flinke hoeveelheid mee’.

Zowel Gaudi als het Spaanse koken houden Agneta nog altijd bezig. Nooit raakt ze op die beiden uitgestudeerd. ‘Ik denk niet dat ik daar ooit mee klaarkom. Maar dat is niet erg. Want ook daarin zie ik in Gaudi een voorbeeld. Er zijn in Spanje nog steeds projecten van hem waar nog aan wordt gebouwd omdat hij er nooit mee klaarkwam. Waarom zou ik me dan haasten?’

Reageer op dit artikel