artikel

Omgaan met de menukaart

Horeca

Aan het omgaan met de menukaart valt in het gemiddelde restaurant nog best wat te verbeteren. Een paar suggesties.

Omgaan met de menukaart

  • Als gasten een menu bestellen, zet dan ook een kaartje op tafel met de samenstelling van het menu en eventueel enige uitleg. Men kan dan tijdens het diner nog even kijken wat er geserveerd wordt.
  • Het menukaartje kan ter herinnering bovendien mee naar huis worden genomen (after sales!), al of niet getekend door de disgenoten. Als een wijnarrangement wordt gekozen, kan dat op het kaartje worden bijgeschreven. Het kaartje dient niet als vervanging van de uitleg van de gerechten aan tafel, maar uitsluitend als extra service en als geheugensteuntje.
  • Houd behalve de Nederlandse kaart ook buitenlandse kaarten achter de hand. Engels en Frans is meestal voldoende. Veel mensen spreken weliswaar geen Frans, maar zijn wel goed in staat een Franse menukaart te lezen. Afhankelijk van uw gastenbestand is soms ook een Duitstalige kaart aan te raden.
  • Bijzonder handig is het om voor de menukaart het systeem te hanteren waarbij de kaart in een menu-omslag zit. De kaart kan dan makkelijk gewisseld worden als er een kleinigheid verandert. Een kwestie van even uitprinten – met de hedendaagse middelen een makkie – en inschuiven. Hetzelfde geldt overigens voor de wijnkaart. Als er dan een jaartal of een prijs verandert, hoeft u alleen het betreffende blad te vervangen.
  • Reageer op dit artikel