artikel

Onthaasten in een polderwijk

Horeca

Regelmatig staan op deze pagina’s trendy en zwaar gefinancierde bedrijven. Maar de meeste horecaondernemers zijn een stuk bescheidener, zoals Rob en Reina Hols van La Route in Lelystad. ‘Als we het niet meer trekken, gaan de bordjes ‘gereserveerd’ op tafel.’ Onthaasten in de horeca? Hun bedrijf bestaat al tien jaar en de Holsen verdienen een keurige boterham.

Onthaasten in een polderwijk

Het is half vier in de namiddag, de zon schijnt, de eigenaren van bar-bistro La Route, Rob en Reina Hols, bedienen hun eerste gasten. Ze ogen ontspannen. Na tien jaar ondernemen kennen ze hun grenzen.
De aanpak van het echtpaar zou goed passen in het survival-handboek voor de horeca: werk hard, doe geen gekke investeringen, heb geduld, weet waar je wel en niet goed in bent en probeer je gasten door persoonlijke aandacht aan je te binden.
Het bedrijf van Rob en Reina blaakt dan ook van gezondheid. Vorig jaar genereerden ze een omzet van vijf ton. De winst voor belasting bedroeg een kleine ton.

Failliet
Daar zag het de eerste jaren niet naar uit. La Route is gevestigd aan De Schans in Lelystad. Ook wel genoemd het Horecapleintje, want de enige plek in de polderstad waar sprake is van horecaconcentratie. Het pleintje bestaat al 24 jaar, maar pas de laatste jaren draait het lekker.

Het pleintje ligt midden in een woonwijk uit de jaren ’70. Desondanks werd het gezien als een A1-locatie, met navenante huren. Tot overmaat van ramp verwierf De Schans al snel een slechte naam. Op het pleintje – lange tijd de enige uitgaansgelegenheid in Lelystad – waren vaak opstootjes. Menige ondernemer delfde het onderspit. Rob Hols: ‘In de 14 jaar voordat ik er kwam, hebben er 15 eigenaren in dit pand gezeten. Ze zijn allemaal failliet gegaan.’

Ook de Holsen hadden het de eerste jaren zwaar. De huur van ƒ4.000 per maand hakte er fors in. Bovendien maakten de kersverse ondernemers van toen nog eetcafé La Route een paar beginnersfoutjes. Rob Hols: ‘In het begin had ik een volledig scheef beeld van wat m’n omzet zou moeten zijn. Moesten we volgens mij ƒ17.000 draaien in de maand, draaiden we maar ƒ10.000.’ De oorzaak? ‘Ik wilde te goedkoop zijn. Maar daarvoor had ik nog niet voldoende klanten. Een sateetje met friet en sla kun je best voor ƒ12,50 op de kaart zetten, maar niet als je maar vijf gasten op een avond hebt.’ Om de moeilijke aanvangsperiode te overbruggen, besloten ze een overhypotheek te nemen op hun woonhuis. ‘Met de afspraak dat als dat geld op zou zijn, we zouden stoppen.’ Maar het geld raakte niet op.

Ze begonnen met bioscoopreclame, wat een schot in de roos bleek. ‘Voor 100 piek in de maand iedere avond je naam onder de aandacht van jouw publiek.’ Ook veranderden ze de naam van hun bedrijf. Rob: ‘Een eetcafé heeft iets studentikoos. In een studentenstad is dat goed, maar niet in Lelystad.’ Dus veranderden ze de naam in bar-bistro La Route. Opnieuw een rake keuze. Rob Hols: ‘Alleen die naamswijziging was al goed voor een flinke omzetstijging.’ De prijzen lieten ze ongewijzigd. Hols: ‘Je kunt beter één gulden verdienen dan niets’.

Keurige burgers
De laatste jaren is het horecapleintje aan De Schans in rustiger vaarwater terechtgekomen. Op een enkeling na zitten er nu stabiele bedrijven. De panden worden niet langer gehuurd, maar zijn eigendom van de ondernemers. Ook Hols heeft, toen hij de kans kreeg, het pand gekocht. Voor ƒ70.000, nu zeven jaar geleden.

Het publiek is veranderd. De jongeren op het horecapleintje zijn verdreven door keurige burgers, of zijn zelf keurig nette burger geworden. In Lelystad zijn veel koopwoningen gebouwd, vaak bewoond door tweeverdieners die graag uit eten. Hols heeft het aan den lijve ondervonden. ‘Vroeger hadden we periodes waarin we niks te doen hadden. Gingen we van arren moede maar op vakantie. Nu moeten ze ons op vakantie sturen.’

Simpel schriffie
Aan La Route is de afgelopen jaren flink wat verspijkerd. Een glazen luifel van 25 vierkante meter en een prijskaartje van ƒ70.000 (een verbouwingskrediet van de ABN) heeft de zaak een stuk ruimer gemaakt. Tegelijkertijd werd er een nieuwe, grenen vloer gelegd. Rob Hols: ‘Grenen is inderdaad wat zacht, maar er mogen best wat putten in een bistro-vloer zitten.’

Kenmerkend voor Rob en Reina Hols is dat ze de extra ruimte niet gebruiken om meer zitplaatsen te creëren, maar om hun gasten extra ruimte te bieden. Net zo kenmerkend als het feit dat ze geen dubbele zittingen doen op een avond. Reina: ‘Onze gasten komen terug voor de sfeer, en dat ze lekker lang kunnen blijven zitten. Voor velen is het een soort thuiskomst.’Het levert het echtpaar tegenwoordig een goede boterham op. Dit jaar bestaan ze tien jaar, een knap jubileum in een sector waar het gemiddelde bedrijf niet ouder wordt dan negen jaar.

Langzamerhand hebben ze een publiek veroverd dat wat meer te besteden heeft dan ƒ12,50 voor een sateetje. Dit jaar verwachten ze zelfs een flinke omzetsprong van twintig procent naar zes ton. De stijging is bijna volledig afkomstig uit de keuken. Rob is gek op koken en hij heeft nu het publiek waar hij zijn culinaire aspiraties op bot kan vieren. ‘Als ik vroeger wat uitprobeerde kreeg ik reacties zo van ‘wat moet die paling in mijn soep’.

Nu hebben we wel eens kreeft op het menu voor ƒ80,-. En het mooie is, we verkopen het nog ook.’ In een ‘simpel schriffie’ houdt hij iedere maand het gemiddelde bestedingspatroon bij van zijn gasten. Daaruit blijkt een mooie stijgende lijn. Volgend jaar gaan ze daarom de keuken renoveren. ‘Want je moet je gasten wel laten zien dat je investeert in je bedrijf.’

La Route is hun eerste, en waarschijnlijk ook hun laatste eigen zaak. Ze willen nog zeker tien jaar op de huidige voet door. Rob: ‘Een tijdje geleden had ik de kans om het pand van de buurman te kopen. Ik heb het niet gedaan. Het leven moet wel gezellig blijven.’ Alweer een les voor in het horeca-survivalhandboek.

Profiel

Naam en adres
Bar Bistro La Route
De Schans 18-23, Lelystad
(0320) 22 18 18

Bedrijfstype
Bar-bistro

Eigenaars
Rob en Reina Hols

Capaciteit restaurant
110 m2
50 zitplaatsen

Open
Dinsdag tot en met zondag vanaf 16.00 uur

Prijs
Pilsje (19 cc) ƒ4,00
Dagschotel: ƒ23,50
Steak: ƒ36,50

Prestatie
Omzet: 5 ton
Bruto winstmarge: 70,3 procent
Personeelskosten: 15,9 procent
Sociale lasten: 2,7 procent
Huisvesting (eigen pand): 3,8 procent
Resultaat voor belasting: een kleine ton (incl. ondernemersinkomen)

Reageer op dit artikel