artikel

Ook controles in horeca op sigarettenverkoop

Horeca

Na de controles op de naleving van de Drank- en Horecawet door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) zal de horeca straks ook gecontroleerd worden op de verkoop van sigaretten. Hoewel (een deel van) de nieuwe Tabakswet officieel al begin november in werking treedt, weet het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) nog niet hoe de controles eruit gaan zien. Volgens Koninklijk Horeca Nederland (KHN) is het ‘onduidelijkheid troef’.

Ook controles in horeca op sigarettenverkoop

Vanaf 1 januari 2003 moeten alle (ongeveer 25.000) sigarettenautomaten in Nederland zijn aangepast. De automaten worden uitgerust met het AgeKey-systeem, onder het motto ‘Sigaretten trekken? Leeftijd checken!’. Een geactiveerde chip op de bank- of chippas moet ervoor zorgen dat alleen personen van zestien jaar en ouder een pakje shag of sigaretten trekken.

De meningen over de controlerende rol van de horecaondernemer lopen nogal uiteen. ‘Die zal een oogje in het zeil moeten houden’, zegt tabaksautomatenexploitant Maas Services. Het Ministerie van VWS is bezig plannen te maken hoe er gecontroleerd moet gaan worden. ‘Hoe we de toezichthoudende praktijk gaan inrichten is nu nog onduidelijk’, aldus woordvoerster Ellen Timmer. ‘Maar het zal wel een speerpunt gaan worden van de controlerende instantie, de Voedsel en Waren Autoriteit.’

Onduidelijkheid
Koninklijk Horeca Nederland is ‘expliciet tegen’ de mogelijkheid om de horecaondernemer te laten controleren. Een uitspraak van VWS (‘Wat betreft de leeftijdsverificatie voor tabaksautomaten is verificatie door middel van een bank- of chipcard handelen in de geest van de wet’) helpt ook al niet echt. ‘Het is onduidelijkheid troef. Het ministerie van VWS en Justitie schuiven de verantwoordelijkheid heen en weer’, weet voorlichter Anthony van der Klis.’Bovendien heeft de horecaondernemer z’n handen al vol aan de controle op de alcoholische drankverstrekking.’ Van der Klis heeft al een duidelijk advies klaarliggen. ‘Mocht er inderdaad gecontroleerd gaan worden, dan roepen wij onze leden op de sigarettenautomaten eruit te gooien en alleen te verkopen aan de bar. Want alleen zo is enige controle mogelijk.’

Bijval
Tabaksgigant British American Tobacco valt KHN bij. ‘Men kan de horecaondernemer geen officiële verantwoordelijkheid geven voor controle op klanten die de automaat gebruiken’, aldus woordvoerder Joost Keulen. B.A.T. (onder meer Barclay, Lucky Strike en Caballero) heeft samen met de Landelijke Belangenvereniging van Tabaksdistributeurs Nederland (LBT) en Interpay het AgeKey-systeem ontwikkeld. De overheid en controlerende instellingen hebben zich hiervoor uitgesproken en dat zal ook in de wet worden vastgelegd.

De grote aanpassingsoperatie kost de horecaondernemer niets; de tabaksfabrikanten en de automatenexploitanten draaien voor de kosten op (naar verluidt ongeveer 350 euro per kast).Waar iedere partij het wel over eens is, is dat het systeem niet waterdicht is. Want iemand onder de zestien kan het pasje van een oudere lenen om shag of sigaretten te scoren. ‘Dat is waar, maar omdat het om een bank- of chippas gaat zou ík die niet zo snel uitlenen’, aldus Keulen.

Reageer op dit artikel