artikel

Oostenrijkse verrassing

Horeca

Op een recente overzichtsproeverij van droge Oostenrijkse wijnen was de verrassendste vondst een Neuburger. Nooit van gehoord? Dat kan kloppen. De gelijknamige witte druif groeit vrijwel alleen in Oostenrijk. Het hele land telt bijna 1100 hectare met neuburger, en bijna een derde daarvan is te vinden in Thermenregion, direct bezuiden Wenen. Het is er zelfs de belangrijkste variëteit

Oostenrijkse verrassing

De reden dat neuburger juist daar gecultiveerd wordt, heeft te maken met het milde meso-klimaat van Thermenregion. Gemiddeld is het er drie tot vier graden warmer dan in andere Oostenrijkse wijnregio’s, terwijl er ook relatief weinig regen valt. Bij deze omstandigheden is de zeer kwetsbare neuburger zeer gebaat.

De geproefde wijn was de 2001 van een gedreven producent Karl Alphart. Bezoekers neemt hij graag zijn wijngaarden in, om ter plekke te tonen dat nogal wat percelen een blanke, sterk kalkhoudende bodem hebben. ‘Want daarop gedijen Bourgogne-rassen, waartoe ik de neuburger vind behoren, uitstekend’. Karl, die gevestigd is in Traiskirchen, beschouwt Neuburger als zijn specialiteit. Hij heeft met deze wijn ook prijzen gewonnen; Alpharts Neuburger werd bij herhaling uitgeroepen tot Oostenrijks beste.

Wat de wijn zo bijzonder maakt, is dat hij enigszins lijkt op een melange van Chardonnay en Pinot Blanc. In Alpharts 2001 valt iets te proeven van citrusvruchten, wit fruit, een vleugje mineraligheid en een hint van hout (dankzij een korte vatlagering). Daarnaast is het element aanwezig dat elke Neuburger sterk typeert: een duidelijke notigheid. Een Neuburger als deze kan een uitstekend alternatief zijn voor veel Chardonnays, óók vanwege zijn verrassend vriendelijke prijs (€5,95).

Snoeyenbos Wijnimport, tel. (06) 53 70 07 95, fax (0343) 56 32 20.

De reden dat neuburger juist daar gecultiveerd wordt, heeft te maken met het milde meso-klimaat van Thermenregion. Gemiddeld is het er drie tot vier graden warmer dan in andere Oostenrijkse wijnregio’s, terwijl er ook relatief weinig regen valt. Bij deze omstandigheden is de zeer kwetsbare neuburger zeer gebaat.

De geproefde wijn was de 2001 van een gedreven producent Karl Alphart. Bezoekers neemt hij graag zijn wijngaarden in, om ter plekke te tonen dat nogal wat percelen een blanke, sterk kalkhoudende bodem hebben. ‘Want daarop gedijen Bourgogne-rassen, waartoe ik de neuburger vind behoren, uitstekend’. Karl, die gevestigd is in Traiskirchen, beschouwt Neuburger als zijn specialiteit. Hij heeft met deze wijn ook prijzen gewonnen; Alpharts Neuburger werd bij herhaling uitgeroepen tot Oostenrijks beste.

Wat de wijn zo bijzonder maakt, is dat hij enigszins lijkt op een melange van Chardonnay en Pinot Blanc. In Alpharts 2001 valt iets te proeven van citrusvruchten, wit fruit, een vleugje mineraligheid en een hint van hout (dankzij een korte vatlagering). Daarnaast is het element aanwezig dat elke Neuburger sterk typeert: een duidelijke notigheid. Een Neuburger als deze kan een uitstekend alternatief zijn voor veel Chardonnays, óók vanwege zijn verrassend vriendelijke prijs (€5,95).

Snoeyenbos Wijnimport, tel. (06) 53 70 07 95, fax (0343) 56 32 20.

Reageer op dit artikel