artikel

Op de biologische toer

Horeca

Horecagrossiers VEN en Kweker bespeuren een toename van de vraag naar biologische producten bij hun klanten. VEN biedt sinds vorige week meer van deze artikelen aan en bij Kweker in Amsterdam groeit het aanbod biologische producten dagelijks. Dit in tegenstelling tot andere groothandels, die nog maar mondjesmaat grondstoffen met het predikaat ‘biologisch’ aanbieden.

Op de biologische toer

,Op de Horecava hebben we met veel van onze afnemers gepraat en toen bleek al dat er een grote vraag is naar biologische producten. Het is een trend, vindt Walter Abma van VEN. Waarom horecaondernemers in zijn voor biologische grondstoffen, daarvoor heeft de zegsman van VEN niet echt een verklaring. ,Misschien dat het als veilig voedsel overkomt.
Sinds vorige week is in de vestiging in Diemen een basisassortiment biologische producten te koop. Via een nieuwsbrief zijn de klanten hierover geïnformeerd. Daarvoor had VEN al wel wat biologische grondstoffen, maar het aanbod is uitgebreid van pasta, olie en zuivel naar zo’n 120 producten. Het assortiment varieert van kip tot kaas en van koffie tot allerlei groentesoorten.

Dagelijks

Bij Kweker in Amsterdam hebben ze momenteel zo’n 250 biologische producten in het assortiment, volgens Angela Mombers van de inkoopafdeling. We zijn er sinds driekwart jaar actief mee bezig en dagelijks komen er nieuwe producten bij.
Op kleine schaal heeft Kweker al zo’n tien jaar grondstoffen van biologische signatuur in huis. Het assortiment varieert van zuivel tot delicatessen en van verse groente tot vleeswaren. De woordvoerster bevestigt dat er veel vraag naar is bij de klanten. Veel restaurants specialiseren zich in biologisch. Waarom er animo is voor deze natuurvriendelijke producten, weet Mombers niet. ,Er wordt veel over gepraat in de branche, merkt ze op.
Dat laatste is ook de ervaring van Maurice Hendrikx van ISPC. In verband met de vleesperikelen op dit moment (BSE, mond- en klauwzeer) is biologisch een hot item, meent hij. De discussie is losgebarsten. Het is nu afwachten hoe deze zich verder ontwikkelt.
Bij ISPC hebben ze sinds enkele weken biologische artikelen in de schappen. Het gaat met name om groenten, kazen en brood. Een directe aanleiding voor het opnemen van biologische artikelen is er volgens Hendrikx niet. Het is een experiment. We hebben het jaren geleden ook al eens gehad. Toen waren we er te vroeg mee en zijn we weer gestopt.

Niet noemenswaardig

Bij Hanos en Sligro bespeuren de woordvoerders geen toenemende vraag naar biologisch. Garry de Boer van Hanos laat weten ‘niet noemenswaardig veel biologische producten’ te hebben in het assortiment. Het gaat voornamelijk om kip, kruiden en brood.
,Als er vraag naar komt, bieden we het zeker aan, zegt Wilco Jansen van Sligro. Bij deze groothandelsketen hebben ze wel wat biologische producten in huis. Wij hebben met opzet gekozen voor milieubewust geteelde groenten. Ten eerste zien deze groenten er vaak beter uit dan biologische. Die zijn vaak minder regelmatig van vorm, vindt Jansen. Ander bezwaar tegen biologisch is de hogere prijs, meent de Sligro-woordvoerder.
Die prijs hoeft volgens VEN-woordvoerder Abma echter geen probleem te zijn. Sommige biologische producten zijn inderdaad wat duurder, maar dat geldt niet voor alle artikelen. Ook Hendrikx van ISPC meent dat de prijs geen obstakel is. Hij denkt dat afnemers wel bereid zijn wat meer te betalen voor de biologische grondstoffen.
De verkrijgbaarheid van biologische producten voor de groothandel is volgens hem geen probleem. ,Dagelijkse aanvoer is mogelijk. VEN laat in de nieuwsbrief aan haar afnemers doorschemeren dat verkrijgbaarheid lastig is. Daarom startte de grossier vorige week voorzichtig met een biologisch basisassortiment.

Reageer op dit artikel