artikel

Op de Spaanse toer

Horeca

Wie van Spaanse sfeer, tapas en gerechten wil genieten, kan afzakken naar het Nederlandse zuiden. Bij hotel-restaurant Gaudi in Valkenburg aan de Geul waant de gast zich even in Barcelona. Met dank aan de kleurrijke inrichting én gerechten als paella, knoflooksoep en tortilla.

Op de Spaanse toer

Grillige, felle kleuren, kleurrijke mozaïeken en Spaans aardewerk. De inrichting van hotel-restaurant Gaudi in Valkenburg aan de Geul springt de gast direct in het oog. Het vereiste een aantal weken steentjes plakken voor de eetgelegenheid in Gaudiaanse stijl klaar was. ‘Het werk van deze Spaanse architect heb ik altijd al bewonderd. Toen mijn man René en ik vijf jaar geleden een naam zochten voor ons bedrijf kwamen we dus snel op Gaudi’, vertelt Agneta Naus. Ze somt de voordelen van de naam op: kort, bij 50 procent van de mensen bekend en bij de rest nieuwsgierigheid opwekkend. Ander bijkomend voordeel is dat het echtpaar Naus met de naam prima uit de voeten kan, op verschillende manieren. De inrichting is Gaudiaans en de gerechten zijn Spaans.

Naus en haar man reizen regelmatig naar het Iberisch schiereiland om culinaire ideeën op te doen. ‘Ik vraag in restaurants vaak naar de recepten.’ In Spanje koopt het echtpaar allerlei spullen in, zoals aardewerk en ingrediënten. Bijvoorbeeld colorante voor in de paella. ‘De Spanjaarden gebruiken dat in plaats van de dure saffraan om de paella te kleuren.’ Colorante is in Nederland nauwelijks te krijgen. ‘Veel koks hier gebruiken kurkuma, maar dat vind ik geen mooie kleur geven aan de rijst.’

De Spaanse keuken voert de boventoon in het Valkenburgse restaurant. Naast à la carte-gerechten zijn talrijke tapas beschikbaar. In het weekend en op vrijdagavond is er een Spaans buffet. De gerechten daarvoor worden op donderdag en vrijdag bereid en staan gereed als de zaak opengaat. Ideaal voor de snelle gast. Op de kleine kaart staan verschillende tapasgerechten. Deze zijn ook snel te serveren.Op de menukaart staat keurig omschreven of een Spaanse schotel scherp gekruid is of niet. ‘Sommige gerechten heb ik aangepast aan de Nederlandse smaak, maar de knoflooksoep niet. Die is erg pittig.’

Het klantenbestand van Gaudi is divers en bestaat vooral uit toeristen: de zaak ligt midden in Valkenburg en is niet te missen. Maar ook komen er veel mensen uit de regio, zoals families en bedrijven, naar het restaurant voor een feestelijk diner.

Bekijk hier een tapasrecept

Paella Valenciane Mixta

Reageer op dit artikel