artikel

Op de valreep wereldkampioen

Horeca

Op voorhand wist Jaap van Worcum al dat de Internationale Cocktail Competitie in Brazilië zijn laatste wedstrijd zou worden. Maar uitgerekend daar werd zijn Summer Queen verkozen tot ’s werelds smakelijkste after dinner cocktail. De Nederlandse Bartenders Club is apetrots. In de 50-jarige WK-historie wist nog nimmer een NBC-afgevaardigde te winnen.

Op de valreep wereldkampioen

Het is een hele overgang. Van het tropische decor in Brazilië, waar Jaap van Worcum in totaal zeventien keer zijn winnende creatie moest maken, naar café D’Artiest in Veghel. De sambadanseressen zijn ver weg in het troosteloze Brabantse dorp. Jaap van Worcum pakt de trofee niet minder trots uit de kast achter de bar. Vorig jaar rond deze tijd gaf hij aan na het WK niet meer aan cocktailwedstrijden mee te zullen doen. ‘Ik ben in het verleden een paar keer Nederlands kampioen geweest. In de tussentijd heeft de Nederlandse Bartenders Club er veel nieuwe leden bij gekregen. Dat zijn allemaal jonge mensen die je ook een kans moet geven.’In de wereld van de bartenders zijn wedstrijden geen ongebruikelijk verschijnsel. Zowel binnen de Nederlandse Bartenders Club als de overkoepelende International Bartenders Association mogen de leden zich graag met elkaar meten als het erom gaat de smakelijkste cocktail of longdrink te creëren.

In deze reeks geldt het wereldkampioenschap als de belangrijkste wedstrijd. In Brazilië streden 42 deelnemers uit evenzoveel landen tegen elkaar. ‘Ieder jaar staat er één type cocktail centraal. Dit jaar moesten er after dinner cocktails worden gemaakt. Komend jaar vindt de wedstrijd in Tsjechië plaats en daar moeten pré dinner cocktails worden gemaakt’, licht Van Worcum toe. Over zijn winnende creatie zegt hij: ‘Ik heb hem speciaal voor de wedstrijd ontwikkeld. Al tien jaar ben ik bezig met cocktails op basis van verse aardbeien en kokossiroop. In ben daar altijd redelijk succesvol mee geweest.’

Stevige smaak
Een cocktail ontstaat volgens Van Worcum voor 80 procent in het hoofd. ‘Allerlei elementen spelen dan een rol. Wie is de sponsor van de wedstrijd? Welke dranken zitten er zijn assortiment? Wat kan wel of niet met elkaar gecombineerd worden? Op een gegeven moment heb je een smaak waarvan je weet dat hij goed is, alleen moet je dan nog zoeken naar de juiste verhouding tussen de ingrediënten.’De winnende creatie, de Summer Queen, is volgens de kersverse wereldkampioen vrij stevig van smaak. Een voorwaarde om ook na het diner nog geproefd te kunnen worden. Een deel van de ingrediënten nam Van Worcum zelf mee uit Nederland. Dit voor het geval een aantal onontbeerlijke ingrediënten als verse aardbeien, appels, en mint (voor de garnering) in Brazilië niet verkrijgbaar zouden zijn. Bovendien kwamen de likeuren van drankenleverancier De Kuyper niet door de douane. Mits er astronomische bedragen betaald zouden worden. ‘En dat terwijl ik de Blues Berry van ze nodig had. Ik heb daarom ook daarvan maar een paar flessen zelf meegenomen.’

Reageer op dit artikel