artikel

Opschudding foie gras terecht?

Horeca

Dertig Nederlandse restaurant hebben van de Stichting Wakker Dier een brief gekregen waarin gevraagd wordt om de foie gras van de kaart te halen. Dat heeft nogal voor de nodige commotie gezorgd, terwijl het veel weg heeft van de zoveelste salondiscussie. Of toch niet? De redactie belde persoonlijk een paar chef-koks en restauranteigenaars om de reacties te peilen.

Opschudding foie gras terecht?

Dick Soek
Die foie gras is toch al een beetje passé of heb ik dat verkeerd? Ik gebruik hem al jaren niet meer. Ik verwerk alleen levertjes van wilde eend en dat vinden mijn gasten erg lekker. Tamme eend heb ik sowieso niet op de kaart staan. Al die hocus pocus van Wakker Dier snap ik niet zo goed. Nou hebben ze me weer op een lijst gezet van diervriendelijke restaurants. Moet ik een certificaat ophangen. Nou, dat gooi ik meteen weg. Ik maak zelf wel uit wat voor een restaurant ik heb.’
Chef-kok eigenaar Schathoes Verhildersum in Leens

Erik Buunk
‘De actie van Wakker Dier is me een beetje in het verkeerder keelgat geschoten. Als je dit niet doet, dan doen wij dat. Te intimiderend. Chantage. Als ze het me vriendelijk komen vragen, sta ik er misschien wel sympathiek tegenover. Nu heb ik iets van kont tegen de krib. En verder heb ik wel eens gewone eendenlevertjes geprobeerd. Nou, dat is niet te vreten. We gaan voor de echte. Kijk, in principe ben ik het best eens met die actie. Het is niet fris wat er met die dieren gebeurt. Maar ze moeten zich melden in Brussel. Je mag het niet produceren, maar wel importeren. Dat noem ik hypocriet. Trouwens als alles heel diervriendelijk zou gaan, loopt het binnen de kortste keren in het honderd.
Eigenaar van Zomers in Amsterdam, op de foie graslijst van Wakker Dier

Gilko Davidse
‘Ik vind dat best moeilijk. Op onze vorige kaart hadden we gaan foie gras staan, maar er waren zoveel gasten die erom vroegen nadat ze hem op onze winterkaart hadden geprobeerd, dat we besloten hebben hem er weer op te zetten. We luisteren nu eenmaal naar onze gasten. Zelf heb ik er misschien wel moeite mee, maar ik laat mijn gasten in hun waarde. Trouwens, hoe zit dat met kreeft en kaviaar? Dat zijn ook geen leuke dingen. Ik bedoel maar.’
Chef-kok HOsman Frères in Schiedam

Jeroen Demmink
‘Waarschijnlijk halen we hem wel van de kaart, maar daar waren we toch al een tijd mee bezig, want de productie van die foie gras klopt niet. Wat ik moelijker vind, is dat de actie van WAkker Dier zo dubbel is. De producenten kunnen ze niet pakken, want die zitten veilig in hun heilige huisjes in Frankrijk en dus gaan ze bij ons voor de deur liggen. Zoalng de gast ernaar vraagt, moet je het toch op tafel kunnen zetten? Voed dus de consument beter op en hij vraagt er niet meer om. Dat is beter dan Cees Helder lastig vallen op het moment dat die man volop in de belangstelling staat. Tactisch vind ik Wakker Dier toch al niet. Ze zitten in de hoek van ‘dat linkse tuig’ na de moord op Pim Portuyn en dan komen ze nu hier weer mee. Wij staan op hun foie graslijst, maar die is erg selectief, want ik kan zo nog wel dertig restaurants opnoemen die foie gras op de kaart hebben en niet op die lijst staan.’
Bedrijfsleider Het Koetshuis in Bennekom, op de foie graslijst van Wakker Dier

Paul Udo
‘Er is markt voor, dus waarom niet? Haal ik het van de kaart af dan gaan ze naar de buurman. Ik heb best oog voor dierenleed, maar ik heb ook een commercieel verhaal, een bedrijf met mensen in dienst. Begrijp me goed, als we collectief de foie gras afschaffen, ga ik niet eigenwijs doen. Maar je hebt het gezien met kikkerbillen, die zijn her en der ook nog steeds te koop, terwijl het verboden is. Ik vind die acties van Wakker Dier een beetje overtrokken. Met de KHN nemen we straks een gezamenlijk standpunt in en dan zien we wel verder.’
Eigenaar van Les Arcades in IJsselstein, op de foie graslijst van Wakker Dier

Reageer op dit artikel