artikel

Overgeleverd aan het protocol

Horeca

De horeca van de gemeente Delft is sinds zondagavond overgeleverd aan het protocol van de gemeente. Direct na het overlijden van prins Claus zette het stadsbestuur het scenario in gang voor de bijzetting, volgende week dinsdag, van het stoffelijk overschot van de prins in de grafkelder van de Oranjes in de Nieuwe kerk. Dinsdagochtend was er echter nog grote onduidelijkheid bij de horecaondernemers aan de Markt over de gang van zaken.

Overgeleverd aan het protocol

Maandagochtend ging de Markt in Delft, waar de Nieuwe kerk en een groot aantal horecabedrijven staan, op de schop. Diezelfde dag kreeg de horeca aan de route van de begrafenisstoet het advies dinsdag tot na de plechtigheden gesloten te blijven. Andere horeca mag open zijn, maar tot na de rouwdienst geen alcohol schenken. Hiervoor is een speciale verordening van kracht. Op de dag van de bijzetting zijn langs de route ook geen terrassen toegestaan.

Afgelopen dinsdagochtend hadden de hoteliers aan de Markt echter nog geen duidelijkheid of ze tijdens de plechtigheid kunnen doordraaien of niet. Het gaat immers om een advies om te sluiten, niet om een verplichting; er is geen sprake van nationale rouw.

Een van de eigenaars van hotel ’t Raedthuys aan de Markt liet dinsdag weten volledig ‘in het ongewisse te verkeren’, over wat er allemaal gaat gebeuren. ‘Kunnen de gasten die voor volgende week dinsdag hebben geboekt nu komen of niet?’ De hotelier werd dinsdagochtend trouwens alsnog gesommeerd zijn terras binnen te halen, ‘terwijl het gisteren mocht blijven staan.’ Onduidelijkheid troef. Hij zegt ook geen afspraken te hebben gemaakt met cameraploegen om vanuit zijn hotel de ceremonie te filmen. ‘Ik weet helemaal niet of dat kan.’

De hotelier heeft het trouwens helemaal gehad met de pers, nadat de horeca maandag negatief in de publiciteit kwam omdat ze ‘ramen’ zouden verhuren voor 1000 euro en meer. ‘Allemaal uit z’n verband gerukt. Ze leggen mensen woorden in de mond en vervolgens verschijnen ze als feiten in de krant. We zijn nu zeer terughoudend met mededelingen aan de pers.’

Bommencontrole
Het officiële advies luidt: sluiten. Het is niet verplicht, maar Margreet Gillemans van hotel Willem van Oranje aan de Markt denkt maandag en dinsdag de deur maar dicht te doen. ‘Het wordt hier toch allemaal hermetisch afgesloten. Iedereen krijgt ook nog een bommencontrole. Dus ik zie niet hoe ik normaal zou kunnen draaien. Ik heb gehoord dat we pasjes nodig hebben om de zaak te kunnen bereiken, dus hotelgasten zouden die ook moeten hebben. Dat wordt helemaal niks. ‘Na de ceremonie wordt alles vrijgegeven, maar ik denk niet dat ik daarna voor de rest van de dag nog normaal kan draaien. Vandaar dat we sluiten, met in ons achterhoofd de gedachte dat het binnen vier of vijf weken misschien weer zover is.’

Marco Maas van Café de Waag aan de Markt wist afgelopen dinsdag kort na de middag nog niet of hij gesloten moet zijn. ‘Ik wil na de plechtigheid in elk geval wel open; ik denk dat de mensen dan toch behoefte hebben aan een drankje en een hapje.’

De gemeente Delft laat desgevraagd weten de ondernemers zo snel mogelijk per brief op de hoogte te stellen van de maatregelen. Vandaag, vrijdag, is er een voorlichtingsbijeenkomst voor de ondernemers in de binnenstad.

Annuleringen
Het overlijden van prins Claus en de begrafenisplechtigheid treffen niet alleen de horeca in Delft. In het hele land heeft de horeca te maken met annuleringen van bijeenkomsten en feesten. De regio Fryslân van Koninklijk Horeca Nederland annuleerde maandag haar congres in Resort Hotel d’Amelander Kaap op Ameland, en het persuitstapje van wijnimporteur De Heeren van Heusden naar het Franse Cahors gaat niet door. Daar zou de equipe van restaurant De Swaen in Oisterwijk aanstaande maandag koken in aanwezigheid van prins Hendrik van Denemarken, die daar een wijnchâteau heeft. De prins is in verband met de bijzetting van prins Claus verhinderd. Het Feast for Peace van Warchild is verplaatst naar 24 oktober, maar de benefietavond bij La Galeria in Scheveningen gaat wel door.

Koninklijk Horeca Nederland (KHN) wijst erop dat gasten die annuleren zullen moeten betalen op grond van de Uniforme Voorwaarden Horeca. Heeft het horecabedrijf vooraf al kosten gemaakt voor de gast die annuleert, dan moeten die kosten worden vergoed.

KHN acht het niet uitgesloten dat horecabedrijven in Delft bepaalde afspraken met gasten niet na kunnen komen. Aangezien het gaat om overmacht, kunnen gasten de bedrijven die tekortkomingen niet aanrekenen.

Reageer op dit artikel