artikel

Paprika

Horeca

Tien, vijftien jaar geleden stond de paprika in Nederland nog bekend als een buitenlandse vrucht. Tegenwoordig is de vrucht vast onderdeel in de Nederlandse keuken.

Paprika

Paprika’s zijn er in twee soorten, de blokvorm die het meest voorkomt en de puntvorm. Ze zijn hol en blijven ook na verhitting stevig, waardoor ze ideaal zijn om te vullen. De smaak, tussen zoet en pittig, maakt ‘m tot een dankbaar ingredient in salades en als snack. Rode paprika, eigenlijk een rijpe groene, smaakt wat zachter dan groene paprika. Gele en oranje paprika zijn weer wat zachter en zoeter. Paarse paprika verliest bij verhitting zijn kleur en wordt groen. Door de vele kleuren is de paprika een decoratieve garnering.

Kopen, bewaren
Hollandse paprika’s zijn het gehele jaar verkrijgbaar, behalve in februari. De topaanvoer is in augustus en oktober. Paprika’s moeten stevig en glad aanvoelen. Een gerimpelde schil duidt op ouderdom. Bewaar paprika’s bij 7-8 ºC, ongeveer een week in de groentelade van uw koelkast.

Schoonmaken
Schoonmaken gaat snel. Was de paprika’s, snijd ze doormidden, verwijder de steel, de zaden en de zaadlijsten en snijd de paprika in blokjes of in repen. Wilt u de paprika’s vullen, snijd dan het kapje met de steel eraf en verwijder de zaden en de zaadlijsten.

Garnering
Gebruikt u de paprika ter garnering of in een salade en wilt u ringen paprika gebruiken, dan eerst de paprika wassen, in ringen snijden en dan pas de zaden en de zaadlijsten verwijderen. Houdt u niet van de harde schil van de paprika dan kunt u deze op de volgende manier vervijderen: prik de paprika aan een vork, houd deze boven de gasvlam en keer deze regelmatig zodat het schilletje verschrompelt. Trek het er dan af. Of rooster de paprika in een hete oven, vijftien minuten op 250 ºC of gasovenstand 8 of onder de hete grill of op de barbecue (regelmatig keren). Wrijf de schil er dan met een stuk keukenpapier af.

Hoeveel per persoon?
Reken op 250 gram per persoon als u ze gesmoord, gebakken of gestoofd geeft. Op twee stuks als u ze vult en de paprika’s de hoofdgroente vormen en op één paprika als u deze in een salade verwerkt.

Invriezen
Vries paprika’s in augustus in. Maak de groente schoon en snijd ze in reepjes of blokjes. Blancheer ze niet!

Lekkere combinaties
Paprika’s smaken rauw heerlijk in een salade en als dip bij de borrel, maar ze kunnen ook worden gevuld, gestoofd, gesmoord, gebakken en gegrild. Ze kunnen worden ingemaakt op zuur of zoetzuur; bovendien smaken ze heerlijk in soepen, sausen en ragouts. Ze doen het uitstekend in combinatie met tomaat, ui, komkommer, aubergine, courgette en bleekselderij. Paprika’s gevuld met gehakt zijn bijna een klassieke kombinatie geworden, maar denk ook eens aan een vulling van ei, bonen, ragout, restje macaroni, rijst, garnalen, vis, champignons of kaas.

Kruiden
Wilt u kruiden gebruiken bij de bereiding van paprika’s vergeet dan de knoflook, tijm, oregano, basilicum, peterselie, bieslook of rozemarijn niet.

Reageer op dit artikel