artikel

Pêche-melba

Horeca

De pêche-melba geniet als dessert grote bekendheid. Het is een ijsgerecht met perzik, dat zijn naam ontleent aan de in Australië geboren zangeres Helen Porter Mitchell. Zij kwam op 19 mei 1861 in Melbourne ter wereld. Aanvankelijk studeerde zij voor pianiste, maar nam op haar tweeëntwintigste zangles. Na een grondige zangopleiding in Australië en Parijs nodigde het Théatre de la Monnaie in Brussel haar uit om als Gilda in Verdi’s Rigoletto te zingen. Dit deed ze onder de artiestennaam Melba.

Pêche-melba

Haar artiestennaam Melba (afgeleid van Melbourne) zou ze het grootste gedeelte van haar leven dragen. Vanaf 1918 mocht zij de Engelse titel ‘Dame’ voeren en stond zij bekend als Dame Nellie of Dame Melba. Haar Brussels debuut sloeg in als een bom. Daarna trad zij afwisselend op in Amerika, Europa en Australië en werd zij de gevierde ster van de Londoner Convent Garden Opera.

In 1892, tijdens een van de talloze tournees die volgden, kreeg Melba het aan de stok met Georges-Auguste Escoffier, de beroemde Franse chef-kok van hotel Savoy in Londen. De operazangeres gaf een galasouper en wilde pêches flambées als dessert, maar Escoffier stond er op ijs te serveren. Deze onenigheid eindigde in een compromis: een nieuw gerecht, dat bestond uit roomijs met gepocheerde perziken, bedekt met een net van gesponnen suiker. Als dank voor deze oplossing gaf zij Escoffier toestemming om dit nieuwe gerecht naar haar te noemen.

Wie precies de Melbatoast heeft uitgevonden is onduidelijk. Volgens één versie weigerde Melba tijdens een vermageringskuur Escoffier’s vermaarde paté te eten als die op brood werd opgediend. Escoffier bedacht toen de knapperige, dunne stukjes toast. Anderen schrijven de uitvinding toe aan een kok in het Savoyhotel te Londen.
Lady Melba gaf in Londen op 64-jarige leeftijd haar laatste voorstelling. De Engelse koning George V was daarbij aanwezig. Zij stierf op 23 februari 1931 in Sydney, 69 jaar oud.

Recept

Ingrediënten
300 g frambozen
6 eetlepels lauw water
150 g poedersuiker
sap van ½ citroen
1 pakje vanillesuiker
2 cl maraskijn
2 mooie, grote perziken
2 eetlepels suiker
½ vanillestokje
100 g vanille-ijs

Bereiding
Pureer schoongemaakte, goed uitgezochte frambozen samen met poedersuiker en citroensap. Zeef de massa en plaats in koeling.
Pel perziken, halveer en ontpit en pocheer gaar in enkele lepels water met suiker en vanillestokje.
Verdeel ijs in bolletjes over vier glazen. Leg op elk bolletje ijs een halve uitgelekte perzik, schenk gekoelde frambozensaus erover. Serveer direct serveren in coupes of in een glazen schaal, die geplaatst is in een wat grotere schaal, waarbij de ruimte tussen de schalen opgevuld wordt met stukgeklopt ijs.

Reageer op dit artikel