artikel

Physique keurt bedrijfsrestaurant

Horeca

Het stimuleren van gezonde voeding begint in het bedrijfsrestaurant. Althans, dat is de mening van het Nationaal Gezondheidsmanagement & Leefstijlbureau Physique. Daarom introduceerde het op sportcentrum Valkenhuizen in Arnhem gevestigde bedrijf het bedrijfskantinevoedingsonderzoek. Hoe kan een gezond en gevarieerd aanbod worden gecreëerd voor de werknemer?

Physique keurt bedrijfsrestaurant

Physique adviseert en begeleidt organisaties en individuen op het gebied van gezondheidsmanagement en leefstijl. Het bewust en gericht werken aan het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid is hierbij van groot belang. Het dienstenaanbod bestrijkt het gehele spectrum van preventie tot curatie. Physique doet onder meer werkplekanalyses, biedt bedrijfsfitness aan en voert reïntegratie-trajecten uit voor uitgevallen werknemers.

Het bedrijfskantineonderzoek is vier jaar geleden bedacht door de diëtistes Edith van Etteger en Danny Custers en geschikt voor bedrijven die de catering in eigen beheer hebben en bedrijven die de catering hebben uitbesteed. Uit Belgisch onderzoek blijkt dat mensen met overgewicht 40 % meer verzuimen dan mensen die niet te zwaar zijn. Ook Nederlanders eten te veel vet en te weinig groenten en fruit.

De inhoud van het onderzoek is tweeledig: beoordeling van de bedrijfskantine en een enquête onder de werknemers (wat vinden de werknemers van het huidige aanbod, wat zijn de wensen t.a.v. verbetering/uitbreiding en heeft de werknemer behoefte aan een gezonder aanbod?). De resultaten en adviezen worden gepresenteerd en in een rapport beschreven.

‘Een voedingsdeskundige beoordeelt het assortiment aan de hand van een lijst met regels, die is opgesteld door de Nederlandse Hartstichting en het Nationaal Voedingscentrum’, legt Danny Custers uit. “We letten onder andere op de inrichting – geen yoghurt naast warme snacks – de hygiëne en de bereidingswijze. Daarnaast zijn er richtlijnen waaraan een assortiment moet voldoen. Bijvoorbeeld dat 50 % van de nagerechten mager of halfvol moet zijn en dat het aanbieden van frituursnacks beperkt moet blijven tot drie keer in de week.

Het bedrijfskantineonderzoek past in het totaalpakket gezondheid, waarvan voeding een onderdeel is. Physique geeft ook de mogelijkheid voor individuele begeleiding. De voeding wordt geanalyseerd en de werknemer krijgt een persoonlijk advies, aangepast aan het leefpatroon. De werknemer wordt vervolgens begeleid en geadviseerd bij het doorvoeren en vasthouden aan het aanbevolen voedingspatroon.

Voor verdere informatie of aanmelding kan contact worden opgenomen met: Physique, telefoonnummer: 026-3700243 (vragen naar Danny Custers of Edith van Etteger). Kijken op internet kan ook: www.physique.nl.

Reageer op dit artikel