artikel

Pietjesbak

Horeca

Het teerling werpen of dobbelen is ontzettend oud. Er zijn al bewijzen voor het bestaan van het dobbelspel van zeker 5000 jaar geleden. De Grieken en de Romeinen waren er goed in, en er zijn zelfs Bijbelse taferelen van de kruisiging van Jezus waarbij er om zijn kleding werd gedobbeld. Ook in oude gezegden als ‘de teerling is geworpen’ is het dobbelspel terug te vinden.

Pietjesbak

Tijdens het dobbelen werd ook zeer veel gegokt; mensen verloren hun hele hebben en houden met dit spel, en er werden dan ook vaak verbodsbepalingen uitgevaardigd. Dit heeft niet veel mogen baten, want het dobbelspel bleef onverminderd een succes in alle lagen van de bevolking.

Ook tegenwoordig zijn nog vele dobbelbakken voorhanden, maar de meest originele is de Pietjesbak. De Pietjesbak is een achthoekige, houten speelbak met een diameter van ongeveer 38 cm. De binnenkant is meestal bekleed met vilt of een andere stof zodat de dobbelstenen niet al te veel lawaai maken. Elke speler houdt zijn score bij door middel van krijtstreepjes op de rand van de Pietjesbak.Er zijn vele varianten van het teerling- of dobbelspel. Bij het spel worden de meest gangbare spelregels meegeleverd.

Reageer op dit artikel