artikel

Pim’s uiensoep in drie stappen

Horeca

Als het weer herfstig en koud wordt, gaat een Franse uiensoep er wel in bij de gast. In de proefkeuken van Misset Horeca blijken conveniencesoepen vaak waterig, met slecht herkenbare uien. De proevers missen bovendien de kruiden. Die zouden voor een uitgesprokener smaak kunnen zorgen. Pim Haaksman, eigenaar van twee kookscholen en vast panellid neemt het per jaar een drietal keer met ambachtelijke bereide producten op tegen kant- klare uit de fabriek. Deze keer kwam de soep van Pim als beste naar voren.

Pim’s uiensoep in drie stappen

Uiensoep à la Pim
Ingrediënten voor 10 personen:

  • 750 gram uien
  • 2 liter runderbouillon, kant en klaar
  • 100 gram ontbijtspek
  • 5 ml zonnebloemolie
  • 1 teen knoflook
  • 1/20 bos laurier
  • 20 gram tomatenpuree
  • 100 ml witte wijn, droge
  • 20 gram aardappelzetmeel

Tips van Pim:
Tip 1: Serveer de uiensoep een dag nadat je hem gemaakt hebt. Dat komt de smaak ten goede: de uien worden mooi zacht.

Tip 2: Door aardappelzetmeel toe te voegen, wordt de soep minder waterig. Ook is het mooi voor de garnituur: de ui komt bovenop te zweven.

Bereidingswijze:
Pel de uien. Halveer ze en snijd in halve ringen. Snijd het spek in reepjes. Bak aan in de olie samen met ui, knoflook en laurier. Roer het geheel door elkaar. Voeg de tomatenpuree toe. Blus af met witte wijn. Voeg 2 liter runderbouillon toe. Roer het aardappelzetmeel samen met water tot een gladde massa. Laat de soep 15 minuten op een laag vuur trekken. Voeg het aardappelzetmeel toe aan de soep en bind hiermee het geheel.

Reageer op dit artikel