artikel

Pisco

Horeca

Naast de Spaanse fondator en de brandy’s van Mexico hebben de Spaanstalige inwoners van Midden- en Zuid-Amerika een aparte brandy ontwikkeld die ‘pisco’ wordt genoemd. Pisco is een brandewijn die wordt verkregen door het distilleren van muskaatwijn in Peru, Chili, Argentinië en Bolivië. De drank heeft zijn zeer specifieke smaak te danken aan de druivensoorten die worden gebruikt: uitsluitend muskaatdruiven van het type rosé Alexandrië of Australië. Van oorsprong is pisco Peruviaans en afkomstig uit de Icavallei, de beste wijnbouwsector van het land, bij de haven Pisco.

Pisco

Behalve Peru is ook Chili een belangrijke producent. De belangrijkste wijnstreken zijn hier de Hicasco Elqui en de Limarivallei. De productie is hier uitsluitend bestemd voor pisco.Na de distillatie wordt de brandewijn in aarden kruiken gegoten. Hij wordt in het algemeen jong gedronken. Pisco is meestal kleurloos en wordt vaak in cocktails van het type ‘sour’ geschonken; dat wil zeggen: gemengd met citroen- of limoensap. De drank is in Europa tamelijk onbekend, maar daar gaan we nu iets aan doen.

Cocktail Peñuelas

Ingrediënten

15 ml pisco
15 ml lychee likeur
20 ml triple sec
15 ml citroensap

Bereidingswijze:
Shake met ijsblokjes in een shaker. Serveer in een cocktailglas en garneer met een citroenmaantje en een maraskino kers.

Pisco SourIngrediënten
40 ml pisco
10 ml citroensap
1 eetlepel poedersuiker

Bereidingswijze:
Shake met ijsblokjes en serveer in een champagneflûte

Reageer op dit artikel