artikel

Pompoenen en Halloween

Horeca

De pompoen stamt oorspronkelijk uit Amerika. Eerder kenden we in Europa al soortgelijke vruchten als de kalebas. De oudste archeologische sporen van een pompoen dateren uit 7000 tot 5500 voor Christus, in Mexico. Hij maakte daar deel uit van een dieet waarin ook maïs en bonen een prominente rol hadden.

Pompoenen en Halloween

Tegenwoordig is de pompoen wijdverbreid. Hij is ideaal als versiering voor een buffet of een hoekje in de tuin. Hij is te vinden in vele kleuren en de steel kan mooi dienen als neus als hij wordt uitgehold voor bijvoorbeeld Halloween.
Natuurlijk zijn er ook in elk werelddeel vele recepten te vinden om de pompoen om te toveren tot gerecht. Zo ook in India, waar deze vrucht onder andere wordt gebruikt om chutney van te maken. Kaddu ka Achaar is heerlijk als bijgerecht.

Recept Kaddu ka Achaar

Ingrediënten
1/2 kg groene pompoen
5 gr. witte-komijnzaad
5 gr. karwijzaad
5 gr. korianderzaad
5 gr. fenegriekzaad
1 gr. kurkuma
30 gr. mangopoeder (amchoor)
8 zwarte peperkorrels
15 gram garam massala
zout
30 ml. citroensap
250 ml mosterdolie

 

Bereidingswijze
Snijd de pompoen in lange, dunne plakjes en verwijder de zaadjes en draden. Even blancheren en uit laten lekken. Laat de pompoen drogen op een koele plek. Rooster de ingrediënten van komijnzaad tot zout een paar minuten in een pan. Af laten koelen en fijnmalen. Voeg het citroensap toe en maak er een pasta van. Bestrijk de pompoenplakjes met de pasta en plaats ze in een schone, droge wekpot. Verwarm de olie en laat hem afkoelen. Giet hem dan over de pompoen en doe de pot dicht. Plaats de pot 3 à 4 dagen in de zon (of een andere warme plek). Schud minstens een keer per dag.

Reageer op dit artikel