artikel

Portugese verleider

Horeca

Een zondags middagmaal in een Zuid-Portugese havenplaats deed me weer eens ontdekken hoe smakelijk gegrilde sardines kunnen zijn.

Portugese verleider

Het restaurant bestond uit een overdekt terras waar hele families zaten te genieten van verse vis – en waar regelmatig wat rook van de grill naar binnen streek. Voor 3,75 euro arriveerden zes grote sardines. De witte wijn die ik erbij had besteld was geen meestal vrij zure, simpele Vinho Verde, maar een Fernão Pires, genoemd naar Portugals meest verbreide witte variëteit.

Vaak smaakt deze wijn naar vers geplukte druiven, dus als een droge muskaatwijn. Je zou het de Portugese variant kunnen noemen van Muscat d’Alsace – zij het dat hij beduidend goedkoper kan zijn. Neem bijvoorbeeld de van het kwaliteitshuis JP Vinhos afkomstige Serras de Azeitão 2002, die gecomponeerd werd uit fernão pires en moscatel. Het is een sympathieke, vrij lichte creatie (11,5 procent alcohol) met zowel frisheid als het kenmerkende, druivige aroma: heel verleidelijk als aperitief, bij visgerechten met een milde saus – en uiteraard bij gegrilde sardines (€2,95)
Hanos, tel. hoofdkantoor (055) 529 44 44, fax (055) 521 82 76.

Reageer op dit artikel