artikel

Prestigieuze kookstrijd krijgt andere opzet

Horeca

Ook niet-meesterkoks mogen voortaan aan de Zilveren Champignon deelnemen. Verder zullen keuken en bediening worden beoordeeld op hun gezamenlijke prestatie.

Prestigieuze kookstrijd krijgt andere opzet

‘We willen de wedstrijd in het teken zetten van teams. Restaurantteams, die bestaan uit een kok en iemand uit de bediening. Dat is een aanpak die beter in deze tijd past. Ook de gast in een restaurant beoordeelt immers het totaalproduct, niet de kok of gastheer afzonderlijk’, zegt Peter Zandboer, organisator van de wedstrijden.

Ambachtelijk gekookt
De wedstrijd wordt gehouden op woensdag 31 oktober tijdens de Horeca Vakbeurs Brabant in Rosmalen. Er kunnen maximaal tien teams aan de wedstrijd deelnemen. De kandidaten moeten werkzaam zijn in (top)restaurants waar ambachtelijk gekookt wordt. De kok van het winnende team krijgt de Zilveren Champignon uitgereikt; de gastheer of gastvrouw krijgt de Contente Mens, een prijs die een aantal jaren geleden door Zandboer speciaal voor de bediening in het leven is geroepen. De jury bestaat uit toppers uit beide vakgebieden. Daarnaast is er een innovatieprijs voor het team dat het meest vernieuwend is geweest in het product dat wordt geleverd.
Zandboer hoopt met deze opzet een nieuwe impuls te geven aan de wedstrijd. ‘Het bleek op den duur toch lastig voldoende meesterkoks te interesseren. Ook heb ik aanvragen gekregen van uitstekende restaurants die graag wilden meedoen, maar niet beschikten over een meesterkok.’

Opdracht
De wedstrijdopdracht blijft ongewijzigd. De koks moeten in vijf uur tijd een viergangenmenu bereiden voor vier gasten. In de gerechten moeten champignons worden gebruikt, met uitzondering van het dessert. De gastheren en gastvrouwen zijn verantwoordelijk voor een plezierige en vakkundige bediening en voor de tafelaankleding. Ook moeten ze een aperitief bereiden en de wijnen afstemmen op de gerechten.
Tijdens de beurs wordt ook op andere dagen gekookt. Op maandag 29 en dinsdag 30 oktober wordt de wedstrijd om de Zilveren Garde gehouden. Deze wedstrijd staat open voor elke professionele kok. De kandidaten moeten binnen vijf uur een viergangendiner bereiden voor zes personen. Op donderdag 1 november wordt de Princess Cas Award gehouden. Op deze dag treden amateurkoks tegen elkaar in het strijdperk.

Voor meer informatie: Stichting Vakwedstrijden Horeca Tilburg: (013) – 571 18 70 of 543 98 18.

Reageer op dit artikel