artikel

Prijs kaviaar loopt op

Horeca

Kaviaar ofwel steurkuit staat bekend als een luxeproduct. De delicatesse dreigt een nog exclusievere status te verwerven. Door het wegvallen van Rusland als kaviaarleverancier is het aanbod afgenomen en rijzen de kaviaarprijzen de pan uit.

Prijs kaviaar loopt op

‘De prijs van kaviaar gaat met ingang van 1 september met zo’n 15 tot 20 procent omhoog’, kondigt Jacobus Toet van Jacobus Toet Caviar in Scheveningen aan. Hans van Gelder van World of Delights in Rijsenhout schat dat recente prijsstijgingen zo’n 30 tot 40 procent bedragen. Ook Wim Laurentius van Schmidt Zeevis in Rotterdam erkent dat er druk op de prijzen is.

Vervuild water
De drie zegsmannen noemen het teruglopen van de steurstand in de Kaspische Zee, aan de Russische zijde, als hoofdoorzaak voor de prijsstijging. Door vervuild water en overbevissing kunnen leveranciers geen kaviaar meer betrekken uit Rusland. De importeurs zijn nu aangewezen op Iran. Zowel World of Delights als Schmidt melden dat viswater daar schoon is, maar dat er quoteringen gelden. Toet vertelt dat het geringere aanbod bovendien over meerdere gegadigden moet worden verdeeld. Zo zijn de Verenigde Staten een grote afnemer van Iraanse kaviaar sinds de handelsboycot op dit land is opgeheven. ‘De spoeling wordt zo dunner’, aldus Toet.

Reageer op dit artikel