artikel

Prijzen stabiel ondanks slechte appeloogst

Horeca

Met ongeveer 355.000 ton zal de Nederlandse appeloogst dit jaar circa 25 procent kleiner zijn dan vorig jaar. Dit meldt de oogstramingscommissie van het Productschap Tuinbouw. De perenoogst is prima. Een geringe of juist ruime Nederlandse oogst heeft hoe dan ook weinig invloed op de prijzen van appels en peren. Importappels en –peren uit Frankrijk en België zorgen voor een stabiele prijsontwikkeling.

Prijzen stabiel ondanks slechte appeloogst

De kleinere appeloogst heeft twee oorzaken. Ten eerste is het areaal appels in Nederland met 1000 hectare afgenomen. Steeds meer fruittelers stoppen hun bedrijf. Daarnaast was het weer aan het begin van het bloeiseizoen, met stevige hagel en onweer, slecht voor de bloesems. Dus leveren de bomen minder fruit.

Vooral de in Nederland meest geproduceerde appel, de Jonagold, heeft onder het slechte weer te lijden gehad. De Nederlandse appel- en perenoogst vindt plaats van half september tot eind oktober. Importappels en –peren komen jaarrond naar Nederland.

JONAGOLD Allemansvriend dankzij smaakcombinatie van zoet en zuur. Geelwit en sappig vruchtvlees. Lekker in hartige en zoete salades, appelgebak en appelpannenkoek. Prijs circa €1,25 per kilo.

GOUDRENET/SCHONE VAN BOSKOOP Friszuur van smaak en saprijk. Lekker als hand- en moesappel, in gebak en salades. Prijs circa €1,25 per kilo.

GIESER WILDEMAN Klein, breed in de punt uitlopende peer. Meest gebruikte stoofpeer in de horeca. Het vruchtvlees is zacht en korrelig. De smaak ietwat hard en wrang. Prijs circa €1,50 per kilo (let op: tijdens de winterfeestdagen gaat de prijs fors omhoog).

Reageer op dit artikel