artikel

Proeven en praten op levendige markt

Horeca

Een bruisend marktplein met kramen vol verse waar, kookdemonstraties en inspirerende talkshows. Het belevenisplein Markt is tijdens de komende Horecava ‘the place to be’ voor koks en gastmensen uit de restaurantsector.

Proeven en praten op levendige markt

Wie het belevenisplein Markt betreedt, moet het gevoel krijgen dat hij op een echte levensmiddelenmarkt zoals de bekende boqueria in het Spaanse Barcelona is. In samenwerking met horecagroothandel Kweker komt de RAI dit jaar met deze ‘culinaire wereld’. In de kramen zullen delicatessen uit binnen- en buitenland te bewonderen zijn. Van eetcafékok tot topchef is welkom op Markt en zal zeker aan zijn trekken komen.

Naast ‘proeven en ruiken’ aan de uitgestalde waren, is er elke beursdag vanaf 11.30 uur volop bedrijvigheid in de demonstratiekeuken op de Markt. Topkoks die lid zijn van de Irish Beefclub koken vanaf die tijd een uur lang met Ierse producten. Met onder andere Marcel van Zomeren (In den Rustwat, Rotterdam) en Andrès Delpeut (HME Group, Amsterdam).

Aansluitend is het om 13.00 uur tijd voor de ‘Gast van Kweker’. Deze groothandel uit Amsterdam geeft elke dag aan een of meerdere chefs de kans om gerechten te bereiden voor de beursbezoekers. Maandag 7 januari is dat het regionale koksteam Amsterdam onder supervisie van Barry de Back (brasserie Keyzer), dinsdag 8 januari Stefan van Sprang (Aan de Poel, Amstelveen), woensdag 9 januari Alain Alders (De Vrienden van Jacob, Santpoort Noord) en donderdag 10 januari Kostas Soueref (Damhotel, Edam).

GEZONDE GASTRONOMIE

Na de lunch is het tijd voor discussie. De vakbladen Misset Restaurant en Misset Horeca verzorgen drie dagen lang een talkshow van 14.00 tot 14.45 uur. Op maandag 7 januari praat Josephine Veering, hoofdredacteur van Misset Restaurant met verschillende gasten over ‘gezonde gastronomie’. Wat is het en wat doen restaurants ermee? Een van de gasten is reizend cuisinier Constant Fonk die zich volledig heeft verdiept in dit thema.

‘Je eigen kookboek. Bloed, zweet en (vreugde)tranen?’ Zo luidt het thema van de talkshow op dinsdag 8 januari. Culinair redacteur Bianca Roemaat van de vakbladen Misset Horeca/Misset Restaurant praat onder meer met Mario Ridder (De Zwethheul, Schipluiden), Yuri

Verbeek (De Kokkerie, Delft) en Ron Blaauw (Ron Blaauw restaurant, Oudekerk aan de Amstel) over hun boeken.

De laatste Misset-talkshow is op woensdag 9 januari en gaat over gastronomische generaties. Will Jansen, medewerker van Misset Restaurant, hoofdredacteur van Bouillon! en schrijver van het onlangs verschenen boek Culinaire grootmeesters, praat met een aantal koks van verschillende generaties over hun culinaire tijdperk.

Vervolgens zullen van 15.30 tot 16.15 uur vier verschillende chefs – op uitnodiging van Vishandel Jan van As in Amsterdam – elke beursdag koken met vis uit het seizoen. Ze doen dit volgens de principes van de boeken Vis & Seizoen. Aan de kachel staan onder meer Patrick Kelder (Janvier, Amsterdam), Jonas van Leeuwen en Eric Verver (Las Palmas, Rotterdam).

Een kookshow van Caspar Burgi (Hot Kitchen, Amsterdam) van 16.30 tot 17.30 uur vormt elke beursdag de afsluiting van Markt. Namens de Stichting Vriendelijke Keukens kookt hij ‘gezond en eko’.

Reageer op dit artikel