artikel

Profiel Martin Kruithof

Horeca

Vanaf afgelopen maandag mag Martin Kruithof van restaurant De Lindenhof te Giethoorn zich tweesterrenkok noemen. Lees hier alles over deze rasechte boerenzoon die het geschopt heeft tot de top van chefkoks.

Profiel Martin Kruithof

Martin Kruithof, geboren 9 mei 1960, is een rasechte boerenzoon. Zijn ouders hebben een dikbilfokkerij in Blankenham, niet ver van Giethoorn. Ze hebben drie kinderen: een zoon en twee dochters. Het ligt voor de hand dat de jonge Kruithof ook boer wordt. Maar die denkt daar anders over. Het boerenbestaan vindt hij prachtig, maar horeca, dat is het. Hotelier wil hij worden. Niet in de laatste plaats omdat je dan nog eens ergens komt.

Na de middelbare school verlaat Kruithof het Overijsselse laagveen en vertrekt naar de Middelbare Hotelschool in Amsterdam. Daarna wil hij aan de slag in het buitenland, maar hij moet zijn aspiraties nog even in de koelkast zetten vanwege de militaire dienst. In januari 1981 loopt hij de poort binnen van de Ripperda-kazerne in Haarlem, waar hij een opleiding krijgt als kok-soldaat. Aanvankelijk met tegenzin, maar in zijn parate tijd krijgt hij er lol in om voor 500 man midden in het bos een potje te koken.

Na zijn diensttijd vertrekt hij naar het buitenland. Hij begint als commis de cuisine in het Brusselse Café de Paris. ,,Die eerste keer alleen in de trein naar Brussel, geweldig vond ik dat.’’In 1983 vertrekt hij naar Parijs, waar hij in het driesterrenrestaurant Le Grand Véfour aan de slag gaat als commis de cuisine en later als chef de partie. In 1984 vertrekt hij naar Duitsland. Hij gaat koken in Im Schiffchen, de culinaire tempel van Jean-Claude Bourgueil in Düsseldorf. In 1987 verdient Im Schiffchen drie Michelin-sterren. Kruithof heeft zich dan al opgewerkt tot chef-kok. Na negen jaar vertrekt hij in 1993 bij Bourgueil om in Giethoorn de deuren van zijn eigen restaurant te openen. In 1996 ontvangt hij z’n eerste Michelin-ster.

Reageer op dit artikel