artikel

Quote: pijnlijk jaar voor rijke horeca

Horeca

Een fikse knauw voor kapitaalkrachtig Nederland in 2002, zo valt op te maken uit de vorige week gepubliceerde Quote 500, de ranglijst van rijkste Nederlanders. Ook de horeca moet inleveren.

Quote: pijnlijk jaar voor rijke horeca

De familie Van der Valk, vaandeldrager voor de horeca in de ranglijst, zakte van plek 34 naar 43. Het vermogen van de toekan verminderde met 13 procent naar €320 miljoen. Oorzaak volgens Quote: wankele bouwconstructies, met het instortende parkeerdak in Motel Tiel tot gevolg. ‘Behalve inkomstenderving heeft Van der Valk ook ernstige reputatieschade opgelopen’, concludeert Quote.

Sjoerd Kooistra (van plek 159 naar 149) deed het beter. Zijn vermogen groeide met 7 procent naar €107 miljoen. Begin volgend jaar opent de kroegenkoning zijn 75e zaak. Op plek 287 staat Maik Willems van Bastion Hotels (€60 miljoen, plus 13 procent), op 345 Gerard van den Tweel (€60 miljoen, 0 procent), Benoit Wesly staat op 422 (€40 miljoen, minus 3 procent).

Hennie van der Most is hekkensluiter op plek 480. Van der Most zag zijn vermogen met 3 procent dalen naar €34 miljoen. Oorzaak is het afbranden van De Bonte Wever in Hardenberg, nu twee jaar geleden. Met de gemeente praat hij nog over een nieuwe Bonte Wever, maar dat wil niet vlotten. Welke type Mercedes hij heeft, zegt Van der Most niet te weten.’ (Een Mercedes CL 600 van pakweg €140.000,-, red.)

Grote afwezige
Grote afwezige in de ranglijst is Giovanni van Eijl. De eigenaar van de Amrâth-hotelketen en belegger in onroerend goed weet zich al jaren met succes schuil te houden voor de Quote-journalisten. Van Eijl bezit een stuk of twintig hotels en congrescentra en nog een paar pleisterplaatsen langs de snelweg. Wij schatten zijn vermogen voorzichtig op €35 miljoen.Bij de toeleveranciers was 2002 al net zo’n moeizaam jaar. Op nummer 2 staat Charlene de Carvalho-Heineken. Freddy’s dochter erfde een vermogen van €4,2 miljard. Het vermogen van de familie Groen van Grolsch schat Quote op €260 miljoen, en dat is 1 procent meer dan vorig jaar. De plek op de ranglijst bleef hetzelfde: 57.

De familie Swinkels van Bavaria deed het minder: het vermogen zakte met 9 procent naar €250 miljoen. Opmerkelijke stijger is de familie Slippens van Sligro. Het vermogen groeide met 12 procent naar €185 miljoen. Winst en omzet van Sligro groeien al jaren boven verwachting. ‘We hebben ons doel van 10 procent omzetgroei al jaren niet gehaald’, grapt topman Abel Slippens.

Reageer op dit artikel