artikel

Rabarber

Horeca

Rabarber betekent letterlijk ‘Rha van de barbaren’. Zo noemden de Grieken het gewas. Van oorsprong komt het uit Siberië. Rabarber behoort tot de duizendknoopachtigen. Deze familie doet het vooral goed op schrale grond.

Rabarber

Als de rabarber pluk-klaar is, kan er iedere week van worden geoogst. De plant maakt telkens nieuw blad. Na juni raakt de plant rabarber uitgeput. Ook is het ongezond om rabarber na juni te eten. De stelen bevatten dan te veel oxaal-zuur, wat kalk onttrekt aan het lichaam. Om de werking van dit zuur te compenseren is het goed om rabarber samen met melkproducten te eten of er krijtpoeder (van de drogist) aan toe te voegen.

Aan rabarber wordt meestal iets toegevoegd wat het zoeter maakt. Dit kan suiker zijn, diksap, sinaasappelsap of honing. Maar ook het meekoken van gedroogde zuidvruchten als dadels, abrikozen en rozijnen maakt rabarber zoet. Een andere manier om rabarber zoeter te maken is door het te binden met zetmeel, bijvoorbeeld aardappelmeel of maïzena. Als moes is rabarber een lekker bijgerecht.

Reageer op dit artikel