artikel

Rabobank weigert foie gras-producenten

Horeca

De Rabobank weigert om principiële redenen producenten van foie gras (ganzenleverpastei) te financieren. De bank heeft een kredietaanvraag van een ‘toonaangevende Franse onderneming’ afgewezen omdat het bedrijf ganzenlever als een van haar kernproducten voert Volgens de Commissie Ethiek van de bank strookt de behandeling van de dieren bij de productie van ganzenlever niet met opvattingen van de Rabobank over dierenwelzijn.

Rabobank weigert foie gras-producenten

De Commissie Ethiek van de Rabobank wijst erop dat foie gras wordt verkregen door ganzen en eenden onder dwang grote hoeveelheden voedsel te laten consumeren: ‘Door middel van een 20 tot 30 centimeter lange buis wordt voedsel mechanisch of pneumatisch in de slokdarm en maag gebracht. De lever gaat daardoor een buitensporige groei vertonen; waar een ganzenlever normaal een gewicht van 80 gram zou hebben, wordt in de foie gras-industrie een gewicht van circa 1 kilo nagestreefd. Als gevolg daarvan ondervinden de dieren grote gezondheids- en welzijnsproblemen; organen komen in de verdrukking en daarnaast treden infecties en verwondingen in de keelholte op’.

De commissie vindt dat de Rabobankgroep zich niet moet begeven in de financiering van de ganzenleverproductie, ook omdat er (nog) geen zicht is op een alternatieve diervriendelijke mestmethode.

Een woordvoerder van de Rabobankgroep zegt dat de bank zich beperkt tot het uitsluiten van financiering van producenten van foie gras. De bank zal van restaurants die het product op de kaart hebben staan financieringsverzoeken gewoon blijven behandelen. Verder kan directie en personeel van de Rabobank in de horeca naar hartelust foie gras eten. De bank pakt de zaak bij de kern aan.

De Rabobank komt met z’n standpunt op een moment dat foie gras een hot item is. De stichting Wakker Dier schreef afgelopen zomer een aantal restaurants aan met het verzoek de foie gras van de kaart te halen, vanwege de dieronvriendelijke productiemethode. Slechts twee restaurateurs hebben aan die oproep gehoor gegeven.

Promotie

Wakker Dier is intussen met Koninklijk Horeca Nederland in overleg. Volgens woordvoerder Matthéus Bleijenberg van Wakker Dier is afgesproken dat de stichting de actie tegen foie gras staakt en dat de restaurateurs het product niet zullen promoten. Voorzitter Leo van Eeghem van de sector restaurants van KHN heeft aangegeven dat er Europese regelgeving moet komen voor een meer diervriendelijke productie van foie gras. Begin november is er vervolgoverleg tussen de stichting en KHN.

Bleijenberg overweegt overigens om opnieuw actie te gaan voeren, omdat de restaurateurs zich niet aan de afspraak zouden houden om foie gras niet te promoten. De vertegenwoordiger van Wakker Dier ergert zich aan het feit dat het Grand Concours Laurent Perrier werd gewonnen door Café Roux (hotel The Grand Amsterdam) met een ganzenlevergerecht. Driesterrenkok Cees Helder van restaurant Parkheuvel zat in de jury. Helder was eerder dit jaar het eerste doelwit van de foie gras-actie van Wakker Dier.

De woordvoerder wil de kwestie tijdens het vervolgoverleg aankaarten. Hij wil dan ook zijn ongenoegen kenbaar maken over het plan van de organisatoren van de European Fine Food Fair om foie gras, tijdens de BBB eind januari in Maastricht, in het zonnetje te zetten.

Reageer op dit artikel