artikel

RAI Catering en Verhaaf nu officieel gescheiden

Horeca

Zes jaar heeft het huwelijk tussen RAI Catering en Verhaaf Party Catering geduurd. Sinds 1 november is de scheiding van de beide bekende cateraars een feit. Ze zijn – naar eigen zeggen – als goede vrienden uit elkaar gegaan.Verhaaf gaat nu alleen verder door het partyleven onder leiding van een nieuwe directeur-eigenaar. Hoewel nieuw? Eigenlijk is Henk Kroneberg al een vroegere ‘minnaar’ van het bedrijf; hij had bijna drie jaar geleden een langdurige relatie met Verhaaf.

RAI Catering en Verhaaf nu officieel gescheiden

CM vroeg hem wat er misging tussen de beide partners.‘Eigenlijk is het verhaal heel simpel’, vertelt Henk Kroneberg, de 46-jarige nieuwe directeur-eigenaar van Verhaaf Party Catering. ‘RAI Catering is een grote organisatie die is gericht op de organisatie van grote evenementen. Daar is hun hele bedrijf op afgestemd, op die grootschaligheid en op efficiency. Verhaaf is eigenlijk een middelgroot partycateringbedrijf, gericht op ambachtelijkheid, maatwerk en flexibiliteit. De wensen van de individuele opdrachtgevers staan bij ons centraal. De klant moet koste wat kost tevreden zijn, ook al gaat dat ten koste van de marge. Dus efficiency tegenover maatwerk. Dat zijn twee heel verschillende uitgangspunten. Ik zal een voorbeeld geven hoe dat in de praktijk wringt. Een van onze klanten wilde op zijn feest graag Hellemans mayonaise. Toen deze party in de bestellijst van de RAI-computer werd ingevoerd, is die speciale mayonaise automatisch vervangen door Calvé mayo, want dat zit in het systeem. Maar: daarover was de klant boos want hij bleek getrouwd te zijn met de dochter van, u raadt het al: de Hellemans mayonaiseproducent.’

Beste optie
De directie van RAI Catering was ook niet helemaal happy met de relatie en met de toestand van Verhaaf. Dat bleek al begin dit jaar toen Maarten Oldenhof en Luc Beyer bij Kroneberg op de stoep stonden met de vraag of hij als interim-manager wilde optreden. Kroneberg: ‘Men onderkende dat het jonge management bij Verhaaf wat hulp nodig had en vroeg mij om te komen coachen. Ik had net mijn aandelen in de Amsterdam Convention Factory verkocht dus ik liep vrij rond. Bovendien kende ik het bedrijf heel goed omdat er ik bijna tien jaar als commercieel directeur heb gewerkt.’ Na een intern onderzoek door de RAI bleek dat loskoppeling van beide bedrijven de beste optie was en daarom ging de RAI-directie op zoek naar een koper voor Verhaaf. Veel geschikte kandidaten bleken er niet te zijn. Henk Kroneberg: ‘Het was Luc Beyer die op een gegeven moment tegen mij zei: ‘Volgens mij wil jij het zelf wel kopen’. Toen pas viel bij mij het kwartje.’

Koploper
Wat zijn de plannen van de kersverse eigenaar? Kroneberg: ‘Voorlopig even pas op de plaats maken. Het 50-koppige personeel en de opdrachtgevers laten wennen aan de nieuwe situatie. Nu investeren in betrokkenheid van beide partijen. Maar ik wil dat we de koploper van de middelgrote partycateraars worden. Daarom wil ik ook dicht bij het bedrijf staan, mijn gezicht laten zien op partijen. En dan gewoon perfecte partijen tussen de 25 en 2500 personen draaien. Een omzet van rond de 25 miljoen bereiken. Eigenlijk wil ik een soort kunstenaar van de partycatering zijn. Ik kan niet schilderen of beeldhouwen maar ik weet wel hoe je een perfecte party draait. De komende vijftien jaar zal ik mijn ziel en zaligheid in dit bedrijf stoppen.’

Veranderingen

Verhaaf opereert sinds 5 november vanuit de kantoren en keuken van de Parkhal in de RAI (Postbus 75200, 1070 AE Amsterdam, tel. 020-6554300) maar men is druk op zoek naar een geschikte locatie in het westen van het land. Twee vaste locaties worden afgestoten: Huis De Voorst in Eefde en het Geelvinck Hinlopen Huis in Amsterdam. RAI Catering Services blijft verantwoordelijk voor de catering van de Arena (tot het eind van het voetbalseizoen 2002) en de Floriade 2002 onder de naam Verhaaf Party Catering.

Reageer op dit artikel