artikel

Rap op de traptap

Horeca

Fietsen met bier op is een zware aangelegenheid. Maar met een paar man tegelijk moet het lukken. Op de traptap bijvoorbeeld. Vijftien personen kan deze door spierkracht aangedreven bar vervoeren. Acht mogen er trappen.

Rap op de traptap

Bedenker van deze vorm van recreatief bierdrinken is Pieter Oostveen. De eigenaar van restaurant De Zwaan in Borkel en Schaft deed het idee op tijdens een familie-uitje in Barneveld, vorig jaar zomer. In deze plaats is alweer een kleine twee jaar het fietscafé te huur. Het trappen en tappen ontaardde volgens Oostveen in ‘super gezelligheid’ en het idee om er zelf ook één aan te schaffen was geboren.
De Barnevelders bleken er echter niet veel voor te voelen een tweede exemplaar te vervaardigen. ‘Maar tijdens het trappen waren we al bezig verbeteringen op papier te zetten als we er zelf een zouden maken’, zegt de restaurateur.

Knoop doorgehakt
Eenmaal terug in het Brabantse kwamen de raderen in beweging. En na een positief gesprek met bierbrouwer Dommelsch werd de knoop doorgehakt. De traptap was geboren. De rijdende bar herbergt nogal wat techniek. Door eerst een vliegwiel aan te drijven wordt alvast extra energie opgewekt die na het loslaten van de koppeling het wegrijden vergemakkelijkt. Is het gevaarte eenmaal op gang, dan wordt overtollige energie opgeslagen in een accu. Handig voor de stroomvoorziening van de geluidsinstallatie en de lampen.

Zeer tevreden
De traptap heeft drie 20-literfustjes Dommelsch pils aan boord en ook voor frisdranken is plaats ingeruimd. De huur bedraagt ƒ400,- voor een dag of ƒ125,- voor een uur. Voor een fustje bier wordt ƒ85,- in rekening gebracht. Initiatiefnemer Pieter Oostveen is inmiddels zeer tevreden over de verhuur van de traptap. ‘Met Dommelsch heb ik een contract. Zij zetten de traptap in op de festivals die ze sponsoren als Oerol, Lowlands en Noorderzon. Verder heb ik een aanvraag binnen uit Praag voor nog eens twaalf traptaps. Dus of het er bij eentje zal blijven? Ik denk van niet.’

Reageer op dit artikel