artikel

Rechter verbiedt imitatiebonbons

Horeca

Bonbonmaker Da Vinchi is door de arrondissementsrechtbank in Amsterdam op de vingers getikt omdat hij bonbons verkoopt die vrijwel identiek zijn aan de bonbons van Manfred Spaargaren Confiserie, een bedrijf dat veel aan de horeca levert. Da Vinchi gaat hoogstwaarschijnlijk in hoger beroep.

Rechter verbiedt imitatiebonbons

In totaal zijn door Da Vinchi dertien imitatiepralines op de markt gebracht. Volgens de de president van de rechtbank zijn de bonbons van Spaargaren aan te merken als een creatie van de maker, waarbij telkens een specifieke combinatie van ingrediënten wordt gecombineerd met een specifieke vormgeving. Een creatieve uiting die als zodanig in de auteurswet bescherming geniet. De namaakbonbons vertonen qua kleur, vorm en aangebrachte decoratie treffende gelijkenis, en ook de ingrediënten zijn vrijwel hetzelfde. En dat mag dus niet, oordeelt de rechter.

Directeur Manfred Spaargaren reageert opgelucht na de uitspraak. ‘Wij leveren exclusiviteit en dan is het niet leuk dat een collega je na gaat zitten apen. Ik heb hem eerst een briefje geschreven met het vriendelijke verzoek ermee te stoppen. Toen hij dat niet deed, vond ik het tijd worden er langs juridische weg een stokje voor te steken.’ Die stap is de afgelopen dagen bejubeld, met name vanuit de keuken van restaurants die bonbons van Spaargaren serveren.

Gevolgen
Het vonnis is volgens de advocaat van Spaargaren, mr. Richard van Schaik, voor Nederland uniek en kan grote gevolgen hebben voor toekomstige rechtszaken uit culinaire hoek waarbij het auteursrecht in het geding is. ‘Ook koks jatten van elkaar, maar er is er bij mijn weten nooit eentje die z’n collega daar openlijk op aanspreekt. Eigenlijk is dat vreemd. Stel, jij bent kok en bedenkt een origineel nagerecht, dan vind je het niet leuk dat een collega van een ander restaurant exact hetzelfde dessert op tafel zet.’

Reageer op dit artikel