artikel

Restaurant groeninge levert eerste ‘dreamteam

Horeca

Kookwedstrijd De Zilveren Champignon kende dit jaar een andere opzet. Niet alleen een kok maar ook een gastheer ging aan de haal met deze culinaire onderscheiding. Dit gebeurde tijdens de horecavakbeurs Brabant, vorige week in Rosmalen. Aswin van Dongen en Yannick Kovac van restaurant Groeninge uit Hilvarenbeek waren de gelukkigen.

Restaurant groeninge levert eerste ‘dreamteam

‘We zijn afgestapt van het individuele karakter’ van De Zilveren Champignon’, vertelt Peter Zandboer voorafgaand aan de prijsuitreiking. Zandboer is initiatiefnemer van de vakwedstrijd in Rosmalen. Dit jaar konden voor het eerst teams bestaande uit een gastheer en een kok zich inschrijven voor de competitie. Voorgaande jaren stond de wedstrijd open voor alleen koks. Nu was er ook voor de bediening aandacht. In totaal tien teams hadden zich ingeschreven. Op de valreep meldde zich overigens nog een elfde team dat mee wilde doen aan de competitie. Het betrof werknemers van Perzisch specialiteitenrestaurant Parande in Zoetermeer. Zij waren in de veronderstelling dat ze zich hadden aangemeld. Van de wedstrijdorganisatie mochten ze alsnog deelnemen. ‘Mooi dat ze meedoen. We hebben in Nederland 10.000 buitenlandse restaurants’, vond SVH-directeur Ben Rijgersberg.

Brabanthallen
Jurylid Paul Fagel prees de nieuwe teamsgewijze opzet van De Zilveren Champignon. ‘Het is een bijzondere mijlpaal dat nu ook de bediening hierbij betrokken is.’ Voor de juryleden was het volgens Fagel niet zo moeilijk om een winnaar aan te wijzen. ‘Er is geweldig gekookt en bediend, maar er stak één team met kop en schouders boven de rest uit.’ Kok Aswin van Dongen en gastheer Yannick Kovac van restaurant Groeninge uit Hilvarenbeek werden uitgeroepen tot eerste winnaars van De Zilveren Champignon. ‘Het dreamteam van kok en gastheer’, zoals Zandboer ze omschreef.

Volgend jaar blijft deze nieuwe wedstrijdopzet gehandhaafd, beloofde de grote man achter de vakwedstrijd. Wel verplaatst de horecavakbeurs dan van het Autotron in Rosmalen naar de Brabanthallen in Den Bosch. Ruimtegebrek op de huidige plek heeft de beursorganisatie doen besluiten te verkassen naar de grotere Brabanthallen. Behalve de uitreiking van De Zilveren Champignon waren er nog een aantal andere prijzen te verdelen. Zo reikte een persjury onder voorzitterschap van Ben Rijgersberg de innovatieprijs uit. Deze ging naar restaurant Het Huys van Voskens in Tilburg. Marcel de Leeuw van restaurant Juliana uit Valkenburg nam De Zilveren Garde, de prijs voor de beste kok, in ontvangst. Voor zijn inspanningen op gastronomisch gebied kreeg Leo van Eeghem van De Karpendonkse Hoeve in Eindhoven de Uncle Ben’s Ring. De Robert ten Hoope Stylingprijs ging tot slot naar restaurant ’t Ganzengors in Spijkenisse.

Reageer op dit artikel