artikel

Restaurantketen Robin Food

Horeca

Wat heeft de horeca ouders met jonge kinderen te bieden? Vroeg Albert Zuurveld zich af. Hij kwam niet verder dan McDonald’s. Dus verzon Zuurveld Robin Food. Het wachten is nu op franchisenemers en de babysit.

Restaurantketen Robin Food

Het idee voor Robin Food kreeg Zuurveld (35) toen hij in 1997 als amateur-toneelspeler deelnam aan een Robin Hood-opvoering in een park in Zoetermeer. Sindsdien is hij dag en nacht bezig met de realisatie van zijn droom: een keten van Robin Food Kinderrestaurants.
De tijd is er rijp voor, denkt de man die zichzelf meer uitvinder/formulebedenker dan horecaondernemer vindt. ‘Iedereen heeft commentaar op McDonald’s, maar er zitten wekelijks wel 3,5 miljoen mensen te eten. En waarom? Er is geen fatsoenlijk alternatief voor ouders met kinderen.’
Tot voor kort dan. Want Robin Food weet wat kinderen van 2 tot 12 lekker vinden: pannenkoeken, frietjes, kroketjes en appelmoes. Ook boterhammen met jam sieren de kaart. Bovendien weet Robin wat ouders van nu willen: de kinderen dumpen en lekker met z’n tweetjes of alleen funshoppen. Dus biedt Albert Zuurveld ouders de mogelijkheid om hun oogappels in veilige handen achter te laten. Ziedaar de toverformule van Robin Food.

Schatkist
Het eerste Robin Food kinderrestaurant ging in december 1999 in Zoetermeer van start. Zuurveld, die op zijn 14e zijn eigen discotheek begon – onderin de kelder van het ouderlijk huis – en op z’n 23e z’n eerste eigen Délifrance-zaak in Zoetermeer bezat, denkt evenwel groot. Nederland is volgens hem groot genoeg voor ‘wel 40 restaurants’. Onlangs opende de tweede zaak in Amstelveen, en eind deze maand gaat de derde vestiging van start in Drakennest in Amersfoort, het allereerste kinderwinkelcentrum van Europa.
Zelfs het buitenland heeft volgens Zuurveld interesse. Niet zo vreemd, want Zuurveld weet hoe hij mensen voor zich wint. Op zaterdag deelt hij in de winkelstraat muntjes uit voor de fritesboom. Een als boom vermomde fritesautomaat waar de kids zelf hun eigen frietje kunnen tappen.
Kinderen staan ervoor in de rij en de ouders hebben de tijd om de zaak te bekijken. ‘Ze vragen geheid naar informatie over kinderfeestjes.’ De degelijke hardplastic beker waarin de kinderen Robin’s ranja krijgen geschonken, mogen ze meenemen naar huis. ‘Zijn ze trots op en het kost nauwelijks meer dan wegwerpbekers.’
Het idee van Robin Food staat als een huis. Zuurveld speelt slim in op de trends van kinderopvang, gemaksvoedsel en beleveniseconomie. Eten, drinken, oppassen en niet te vergeten de merchandising zijn compleet afgestemd op de zelfgecreëerde Robin Food-legende, wat dat dan ook moge zijn.
Het logo is een roos-met-pijl, middenin de zaak staat een grote (kunst)boom, de zaaltjes voor de kinderfeestjes zijn in middeleeuwse stijl met een heuse troon voor de jarige. De kassa is vermomd als schatkist.
Of, zoals Zuurveld dat zelf omschrijft in één van zijn brochures: ‘Robin Food is een totaalconcept, een semi-fastfoodformule met een beperkt maar sterk onderscheidend assortiment gekoppeld aan een unieke vorm van tijdelijke kinderopvang.’

Startproblemen
Met die kinderopvang wil het overigens niet zo vlotten. De overheid stelt hoge eisen. Zodra de kinderopvang langer duurt dan twee uur worden de regels strenger. Buitenspeelplaats, slaapgelegenheid en verschoonruimte zijn dan verplicht. Ook worden er meer kwalificaties gevraagd van het personeel. Ondanks dat het één van de Unique Selling Points is van Robin Food, is er nu nog geen sprake van opvang. Zuurveld: ‘We bestuderen de mogelijkheden.’ Hij meldt dat de Robin Food-vestiging in Amersfoort, die eind van deze maand zal worden geopend, in ieder geval van start zal gaan mét kinderopvang.
Een ander startprobleem is het tijdstip van het avondeten. Bijna iedereen wil zes uur ’s avonds eten. Zuurveld probeert te spreiden. ‘We streven naar twee aanvangstijdstippen, vijf uur of zeven uur.’
De keuze voor wegwerpservies bleek een verkeerde. ‘Onze gasten willen niet van een papieren bord eten.’ Dus werd in allerijl aardenwerkservies aangeschaft, en een spoelkeuken.
In Amstelveen is de routing nog een probleem. Gasten die naar de bovenverdieping willen, worden geacht de houten wenteltrap in de hoek van het restaurant te nemen, terwijl de rechte personeelstrap in het midden van de zaak meer voor de hand ligt.
De Volendamse rampbrand laat ook bij Robin Food zijn sporen na. De prachtige zijden bladeren van Robin’s Tree – in elke vestiging staat er een – hebben op last van de brandweer een plastic uiterlijk gekregen na behandeling met een brandwerend middel. De bouw van de Amersfoortse vestiging liep vertraging op omdat er een extra nooduitgang moest komen.

Rijke robin
Alle kinderziektes weerhouden Zuurveld niet om snel uit te breiden. Anders dan de straatarme Engelse volksheld waaraan de naam van de formule is ontleend, is Robin Food een rijke club. Achter de schermen opereren Amstelconsult, een in franchising gespecialiseerd adviesbureau, en een investeringsmaatschappij. De laatste moet ervoor zorgen dat de keten razendsnel het land veroverd. Met zijn toeleveranciers maakt hij afspraken over hun rol binnen de formule. Zuurveld is dan ook geen romanticus, maar zakenman: ‘Als je een formule in de markt wil zetten, kun je niet beginnen met één zaak en dan maar kijken hoe ver je komt. Je moet voldoende kapitaal hebben om snel te groeien en het even uit te zingen.’
Om die snelle groei te kunnen maken, is Zuurveld naarstig op zoek naar franchisenemers. Aan het eind van dit jaar moeten er zeven zaken zijn. Naast de drie bestaande in Zoetermeer, Amstelveen en Amersfoort moeten er vestigingen komen in Eindhoven, Utrecht, Rotterdam Alexandrium en Rotterdam Zuidplein.
Franchisenemers moeten tussen de ƒ650.000 en ƒ750.000 investeren. Van de Robin Food Holding ontvangt de franchisenemer een lening van 15 à 20 procent van het te investeren bedrag. Zo’n 15 procent moet de franchisenemer zelf meenemen. Voor de rest van het bedrag heeft Zuurveld een ‘kredietarrangement’ met de ABN AMRO. Hoewel banken doorgaans hun wenkbrauwen fronsen als het om financieren van horeca gaat, heeft ABN Amro toegezegd nieuwe Robin Food-vestigingen te zullen financieren. ‘Vooral vanwege onze plannen met kinderopvang’, verklapt Zuurveld.

Restaurant in drieën

Afhankelijk van de grootte van het pand en de mogelijkheid om het pand op te delen in verdiepingen, beschikt iedere Robin Food over drie modules: de Robin Food Express op de begane grond, met direct aan de passantenkant een raam met verkoopcounter en een beperkt aantal zitplaatsen binnen. Op de bovenverdieping het Robin Pancake-castle, het pannenkoekenkasteel bestaande uit een zitgedeelte met 40 tot 100 plaatsen. Verder op de bovenverdieping het Robinfood Forest, een kinderspeelbos met straks kinderopvang van maximaal 1,5 uur.

Reageer op dit artikel