artikel

Restaurateursjaar in Bordeaux

Horeca

Lekker vol, vlezig, fruitrijk en met zachte tannines: dat belooft de Bordeaux-oogst van 2003 te gaan worden. Ter plekke heb ik de laatste tien dagen meegemaakt en de uitstekende conditie van alle blauwe druivenrassen met eigen ogen kunnen zien.

Restaurateursjaar in Bordeaux

Vanwege de lange, hete zomer hadden ze vaak wel wat vocht verloren, wat betekent dat het volume geringer is dan normaal. Soms ligt dit zelfs een kwart lager. Maar de kwaliteit, die is uitstekend. Alles werd binnengehaald voordat de herfstregens begonnen; de vruchtjes waren dus kerngezond.

Op veel domeinen konden eind september al de eerste uitgegiste merlotwijnen worden geproefd. Ze boden veel kleur, veel kracht (dikwijls met een natuurlijke 14 procent alcohol) en veel fruit. In combinatie met cabernet sauvignon, cabernet franc en eventuele andere variëteiten gaan wijnen ontstaan die waarschijnlijk al in hun jeugd heel aantrekkelijk zijn, maar die ook op fles kunnen rijpen. Het zal wel zaak zijn om in een vroeg stadium interesse te tonen bij gespecialiseerde importeurs. Dus voordat men elders in de wereld de kwaliteit van dit jaar ontdekt – en de prijzen tot grote hoogte stijgen.

Reageer op dit artikel