artikel

Reve en De Bonte Koe

Horeca

Ik ben nog nooit in café De Bonte Koe in Leiden geweest. Ik wil er wel naartoe. Vanwege de tegeltjes.
De kroeg is ooit gebouwd door een slager. Aan de muur liet hij mooie tegeltableaus aanbrengen, een mix van Jugendstil en Haagse school. We schrijven eind negentiende eeuw. De slagerij opende nooit. Waarom weten we niet. Bij de stadhuisbrand in 1929 zijn alle gegevens verloren gegaan. De slagerij werd een kroeg.

Reve en De Bonte Koe

Er is ook nog een foto van onbestemde datum. We zien de grote schrijver Gerard Reve zitten in De Bonte Koe. Een glaasje wijn staat voor hem op tafel. Tegen de deur achter hem hangt een poster. ‘Woede om gisteren’, schreeuwt de poster, waarschijnlijk een politiek pamflet. Aan de poster en het maatpak van de schrijver af te meten, zal Reve zijn glaasje in de jaren ’70 of ’80 hebben genuttigd in De Bonte Koe.Gewijde grond, derhalve. Kortom, een kroeg met historie. Kom daar eens om.

Het mooie aan de kroeg is de actie die nu loopt om de tegeltjes te restaureren. Tegeltableaus van deze kwaliteit en omvang zijn zeldzaam in Nederland. Maar ja, hoe gaat dat, de kroeg verzakt en de tegeltjes splinteren de muur af. Meer dan een ton euro’s kost het om de fundering op te krikken en de tegeltjes één voor één te restaureren en terug te plakken. Vandaar dus een brainstorm en een actie, die 30 mei begint. Wie €100,- neertelt, krijgt een eigen ‘Bontekoedag’. De donateur kiest een datum en jaarlijks biedt café De Bonte Koe op die dag voor €10,- iets lekkers aan. Naar eigen keuze. Voor altijd. Een leven lang. Zolang er tegels zijn in De Bonte Koe. De dag blijft exclusief, want iedere datum is maar één keer beschikbaar. De namen van alle sponsors en hun datum worden in een tegeltableau aan de wand van de kroeg verwerkt.

Geloof me, een mooier excuus om naar de kroeg te gaan ben ik nog nooit tegengekomen. Het is een excuus voor altijd. Een leven lang. Zolang er tegeltjes hangen en deze kroeg een kroeg is. Wellicht iets om aan je vrouw of lief aan te bieden. Of toch maar niet? Dan dreigt ze mee te gaan. Een leven lang, tot de dood u scheidt. Dat kan voor veel mensen wel heel erg lang duren.

Peter Garstenveld, Hoofdredacteur Misset Horeca

peter.garstenveld@reedbusiness.nl

Eerder verschenen columns:

Reageer op dit artikel