artikel

Rookpaus

Horeca

Na alle heftige berichten over het rookverbod gewoon even een iets luchtigs. Een soort van adempauze. Wellicht is Ab Klink op een idee gebracht en wel door Paus Urbanus VII.

Rookpaus

Paus Urbanus VII heeft slechts twaalf dagen geregeerd, maar heeft voorzover bekend wel het eerste rookverbod in openbare ruimten op zijn naam staan.

In 1590 dreigde hij iedereen die in de kerk of in de zuilengalerij eromheen tabak consumeerde met excommunicatie. De roker zou uit de Rooms-Katholieke Kerk worden gezet. Het verbod gold voor pijp-, pruim- en snuiftabak.

Giambattista Catagna, in Rome geboren, was op 4 augustus 1521 in Rome geboren. Hij werd op 15 september tot paus gekozen en overleed twaalf dagen later aan malaria. Geen enkele paus heeft zo kort de kerk geleid.

Reageer op dit artikel