artikel

Rookvrij of niet?

Horeca

Roken in de horeca is een hot item. Vanaf 1 januari zijn rookvrije ruimtes een must. Hebt u een rookbeleid? Lees hier reacties van uw collega’s en reageer zelf ook op de vraag van Misset Restaurant.

Rookvrij of niet?

Ruben van Dieten:
‘Sinds ik oktober 2005 dit restaurant ben gestart, is het rookvrij. Ook op het terras mogen gasten niet roken. Daar heb ik bewust voor gekozen. Ik ben een fervent antiroker. Roken verpest de smaak. Het is bovendien zonde van alle arbeid in de keuken. Daarbij komt dat dit een klein restaurant is, waar de tafels dicht bij elkaar staan. Verder heb ik een open keuken. De stank van roken bederft het eten. Ik ruik liever etensgeur. Doordat ik duidelijk communiceer dat ik een rookvrij restaurant heb, trek ik ook bepaalde gasten aan.’

Chef-kok en eigenaar van Dining Restaurant in Den Haag.

Karin van Eeuwik:
‘Het is een moeilijke kwestie. We willen mensen die roken en die dat niet doen graag ter wille zijn. Helemaal rookvrij zijn, gaat nog wat te ver. Roken aan een paar tafels toestaan, is lastig. Ons restaurant is namelijk een vierkant vertrek en we hebben geen apart gedeelte dat als rookruimte kan dienen. Inmiddels hebben we geen sigarenkist meer en ook geen asbakken op tafel. Verder proberen we gasten te stimuleren om te roken aan de bar of in het zitje. Velen doen dat ook, maar we kunnen niemand dwingen.’

Gastvrouw en mede-eigenaresse van De Limonadefabriek in Streefkerk.

Jurgen Eikholt:
‘We nemen de telefoon op met ‘Goedendag, met rookvrij restaurant De Schat’. We communiceren duidelijk dat in ons restaurant niet wordt gerookt. Toen we hier anderhalf jaar geleden naartoe zijn verhuisd, hebben we daarvoor gekozen. We zijn misschien gasten kwijtgeraakt, maar we hebben ook een nieuwe doelgroep aangeboord. Mensen reageren enthousiast. Rokers doen ook niet moeilijk. Ze zitten gewoon lekker te genieten. Eventueel kunnen ze buiten roken. Persoonlijk vind ik het een belediging als wordt gerookt tijdens de maaltijd. Eigenlijk zouden (drie)sterrenzaken het goede voorbeeld moeten geven en het roken moeten verbieden.’

Chef-kok en eigenaar van restaurant De Schat in Nijmegen

Christel Gesing-Westerhof:
‘We zijn er erg mee bezig. Ons voornemen is om in 2007 ons restaurant rookvrij te maken en roken toe te staan in de lounge. De sigarettenautomaat is inmiddels al uit de gang verdwenen. We verkopen nog wel sigaretten en sigaren als gasten erom vragen, dat is gastvrij. Het is wel spannend hoe straks de reacties zijn. Vrij veel van vaste gasten zijn stevige rokers en het is moeilijk om hen duidelijk te maken dat ze niet meer mogen roken. Ik verwacht geen problemen als gasten straks van tafel lopen om te roken in de lounge. Vanaf de bar heb ik zicht over de hele zaak.’

Gastvrouw en mede-eigenaresse van restaurant De Blanckenborgh in Haaksbergen.

Marko Pol:
‘Bij ons op de menukaart staat al twee jaar het verzoek of onze gasten het roken van sterk geurende tabak willen uitstellen tot na 23.00 uur. Daardoor krijgen we vaak vragen van gasten of ze helemaal niet mogen roken en dan vragen we of ze rekening willen houden met andere gasten. Meestal regelt het zichzelf. Verder zetten we geen asbakken op tafel. Het beste zou zijn dat in 2007 alle restaurants verplicht rookvrij moeten zijn. Dan is het voor iedereen duidelijk waaraan hij toe is.’

Chef-kok en eigenaar van restaurant Hendrickje Stoffels in Hoorn

Wij hebben in een tuincentrum een lunchroom. Dit tuincentrum verkoopt in de decembermaand vuurwerk. In de decembermaand mag er niet worden gerookt in het tuincentrum, dus ook niet bij ons.Het rookverbod ging 2 weken voor kerst in en heeft de derde week van januari geduurd. Deze maatregel heeft ons wel zeker 30 tot 40 gasten gekost die een bakkie wilde doen en een rokertje wilde opsteken. De enige mogelijkheid voor rokers die wij hadden was een plekje op het terras. Daar was dus niet iedereen van gecharmeerd. Wijzelf roken ook en deden dat dus ook buiten, enig voordeel, je rookt minder! Zelf een vaste gast, zwaar invalide, ligt hele dag in aangepaste rolstoel, ging het terras op, een van haar weinige verzetjes is dat ze bij ons een bakkie kan doen en een sigaretje kan opsteken. Triest.Hoop dat ons verhaal kan bijdragen aan het rookbeleid, wij hebben al bezoek gehad van de KHN-medewerkster ivm dit beleid en deze dame heeft deze gast ook gezien, net voordat het roken toen tijdelijk verboden werd.Onze ervaring is dat veel mensen er geen begrip voor hebben en wij verwachten dat het straks alleen maar erger wordt.

Inge en Harm, Le Grand Jardin “De Boeg” Dronten

Mariëlle van Enckevort:
Restaurant Vita is afgelopen najaar volledig vernieuwd en met de nieuwe naam, het nieuwe concept en de nieuwe smaak hebben wij er tegelijk heel erg bewust voor gekozen om een rookvrij restaurant in Gouda te (her)starten.Sommige gasten hebben er wel een beetje moeite mee, maar de meeste gasten reageren juist positief! Aangezien ons concept staat voor een meer bewuste en gezonde levensstijl past het niet-roken daar uitermate goed in.De leden van de aangrenzende sportschool SportCity zijn over het algemeen enthousiast over deze ontwikkeling. Deze mensen hebben toch al een stap gezet om hun leven te verbeteren. Zij vinden dat bij het verse en gezonde eten uit onze keuken ook een schone lucht in het restaurant hoort om deze nieuwe smaak te beleven. Kortom: meer positieve dan negatieve geluiden!

Manager Restaurant Vita in Gouda

Edgar Hol:
Volgens mij zijn wij er in Nederland aan toe om een geheel rookverbod door te voeren in de restaurants, gedeeltelijk rookvrij lijkt mij niet raadzaam. Restaurateurs worden dan gedwongen kosten te gaan maken voor extra afzuiging en dergelijke terwijl een rookverbod uiteindelijk toch niet tegen te houden is dus waar wachten we op?

Eigenaar restaurant de Gelderkamp in Hattem

Mail hier uw reactie op deze vraag…

Reageer op dit artikel