artikel

Run op geldautomaten

Horeca

De geldautomaat rukt op in de horeca. Steeds meer mensen nemen met hun betaalpas contant geld op in de kroeg, bij het fastfoodrestaurant of in de lobby van een viersterrenhotel. McDonald’s laat vijftig Flappentaps installeren. Pinnen kan straks ook in café Het Wapen van Ankeveen.

Run op geldautomaten

Zin in een Cheese Burger, maar niet genoeg cash op zak? Geen nood, bij McDonald’s kunnen gasten binnenkort pinnen. De vijftig grootste McDrive’s in ons land krijgen een Flappentap. Daartoe is besloten na een testperiode van een half jaar met geldautomaten bij een aantal McDrive’s.

De hamburgergigant haalt hiermee extra service (‘gemak en tijdwinst’) in huis voor zijn gasten. Voor dat extra stukje service betalen gasten overigens wel, en flink ook. 1,59 euro per transactie, omgerekend precies 3,50.

Het van oorsprong Britse bedrijf Moneybox zit achter de Flappentap. In Nederland werkt Moneybox nauw samen met de SNS Bank. Moneybox plaatst de apparaten op locaties waar reguliere geldautomaten van banken niet te vinden zijn. Ze staan onder meer bij tankstations, supermarkten en in toenemende mate de horeca.

Hotel en disco
De apparaten zijn inmiddels te vinden in vestigingen van AC restaurants, Van der Valk, hotels van de Accor-groep; en ook in drie Nederlandse hotels van NH (voorheen Golden Tulip) kunnen gasten inmiddels cash pinnen. Moneybox plaatste verder geldautomaten bij onder meer Dudok in Rotterdam, discotheek Rodenburg in Beesd, Starlight in Nijkerk, Le Journal in Maastricht, De Platte Zool in Zwolle en Vak Zuid in Amsterdam.

Binnenkort komt daar dus McDonald’s bij. En er liggen nog meer deals met de horeca in het verschiet, zegt Michiel Buitenwerf van Moneybox. ‘We voeren onderhandelingen met tal van bedrijven en hopen ook daar op termijn uitgiftepunten te plaatsen.’ Het succes van de service in Engeland zal naar verwachting in ons land een vergelijkbaar vervolg krijgen. Volgens Moneybox zijn ook in Nederland veel mensen bereid te betalen voor een stukje extra dienstverlening.

Ankeveen
In café Het Wapen van Ankeveen kennen ze zo’n ‘gemaksvergoeding’ niet. En toch kan de klant in het enige kroegje in het 500 zielen tellende dorp over een paar weken geld pinnen. Gewoon aan de bar. Via een heel eenvoudig apparaatje voorzien van een gleuf waar de pas doorheen moet. Zo’n kastje dat ook in winkels en supermarkten wordt gebruikt. Eigenaar Stefan van Houten krijgt het apparaat van de Rabobank.

Met de sluiting van een bijkantoortje van de Postbank verdween onlangs de enige geldvoorziening in het dorp. Van Houten: ‘De laatste tijd laten steeds meer gasten hun bestellingen opschrijven. Ze hebben geen geld bij zich, of net te weinig. Straks kunnen ze met de pinpas betalen en ook nog geld opnemen.’ Aan de opname zit wel een maximum van 100 euro, benadrukt Van Houten. ‘Ik ben geen bank. Mijn omzet is mijn kas. Extra voordeel voor mij is dat dan niet meer naar de bank hoef om mijn dagomzetten weg te brengen.’

Reageer op dit artikel