artikel

Sachertorte

Horeca

Deze wereldberoemde taart uit Wenen werd voor het eerst bereid door Franz Sacher (1773-1859). Sacher trad op zijn veertiende als koksleerling in dienst bij de machtige staatskanselier prins Metternich. Twee jaar later maakte hij voor zijn meester het nieuwe dessert: hij bestreek een cake met abrikozenjam en een laagje glazuurchocolade.

Sachertorte

Kwade tongen beweren dat hij het gewoon van zijn zus had overgenomen. Sacher opende in Wenen een wijnhandel en een delicatessenzaak en hield het recept geheim. Hij gaf het later aan zijn zoon Eduard (1843-1892), die in 1873 het beroemde hotel en restaurant Sacher bouwde, het Mekka voor de adellijke en financiële elite van de Oostenrijks-Hongaarse monarchie. Eduards vrouw Anna Fuchs (1859-1930) leidde na zijn dood het imperium. Het lot van Oostenrijk is voor een groot deel bepaald in en rond Sacher. Zij kende iedereen en was van alles op de hoogte.

Er bestaan twee meningen over de manier waarop de abrikozenjam in de taart moet worden verwerkt.De taart die Franz Sacher als eerste had bereid bestond uit twee taartschijven met daartussen abrikozenjam.Maar andere mensen steunden de beroemde banketbakker Eduard Demel, die beweerde het ‘ware’ recept te hebben gekregen van de kleinzoon van Sacher en bij die taart komt de jam er niet tussen maar erbovenop.De jamkwestie liep zo hoog op, dat er een rechtszaak van kwam. Het proces duurde maar liefst zes jaar en uiteindelijk won de taart van Franz Sacher.

Welke taart u ook eet … ze zijn alle twee heerlijk en aan de buitenkant is het niet te zien, want beide taarten hebben daar chocoladeglazuur.Tegenwoordig is Sacher in handen van twee families. Jaarlijks worden bij Sacher nog altijd ongeveer 300.000 taarten gebakken en over de gehele wereld geëxporteerd.

Recept

Ingrediënten
160 g boter
160 gram suiker
5 eieren
160 g chocoladecouverture
(2 theelepels vanille-essence)
100 g bloem
2 theelepels bakkersgist
2 eetlepels abrikozenjam
slagroom

Bereiding
Klop boter en suiker tot schuimig geheel (half uur met de hand of tien minuten met mixer). Voeg één voor één en steeds kloppend de eierdooiers toe. Smelt de chocolade en voeg die al kloppend (met naar smaak nog wat vanille-essence) toe. Vermeng de bloem met de gist en voeg dit al roerend aan het beslag toe. Klop de eiwitten stijf en spatel deze voorzichtig door het beslag.

Beboter en bestuif een springvorm en vul deze met het beslag. Schuif de vorm in een voorverwarmde oven op 175º C en bak in ongeveer vijf kwartier de taart gaar. Laat goed afkoelen.Haal hem uit de oven en snijd horizontaal doormidden, zodat er twee even grote ronde plakken ontstaan. Besmeer de snijvlakken met abrikozenjam en leg de beide helften weer op elkaar. Glaceer de taart met een stevig chocoladeglazuur. Laat afkoelen in de koelkast en snijd de volgende dag pas aan.
Serveer de punten met toefjes slagroom.

Reageer op dit artikel