artikel

Salade niçoise

Horeca

Wie op zoek is naar een ‘all time favourite’ kan terug vallen op een klassieke salade zoals de salade niçoise. Van origine hoort deze van blokjes aardappel, groene boontjes en tomaten vermengd met olie en azijn bereid te zijn. De salade is bedekt met kappertjes, olijven en ansjovis. Peterselie en dragon met vinaigrette zorgen voor de finishing touch.
Bekijk hier een recept van een salade niçoise met verse tonijn…

Salade niçoise

U kunt uitgaan van de klassieke bereidingswijze maar er ook zelf een draai aan geven door het toevoegen van andere ingrediënten. Hieronder vindt u een recept van een salade niçoise met verse tonijn. Café De Mug uit Middelburg won er in 2000 een culinaire competitie van Misset Horeca mee. Verder nog meer zomerse salade-ideeën.

Salade Niçoise met tonijn
Ingrediënten voor 10 personen

 • 600 g verse tonijnfilet
 • 500 g pomodori
 • 45 g ansjovisfilet
 • 75 g sjalot
 • 200 g zwarte olijven zonder pit
 • 5 eieren
 • 150 g mesclunsalade
 • 1 dl tapenadedressing
 • 3 bakjes basilicumcress

Bereidingswijze:
Vries de tonijnfilet even aan en snijd er op de snijmachine dunne plakken van. Leg ze direct op het bord. Maak de mesclunsalade aan met wat tapenadedressing (olijvenpulp) en leg deze in een dotje op het midden van de gesneden tonijn, met de dun gesneden sjalotringen. Leg daaromheen drie partjes hardgekookt ei, drie partjes pomodori-tomaat en olijven. Leg op de salade wat ansjovis en bestrooi deze met basilicumcress.

Drie saladetips:

 • -Zorg voor verse ingrediënten
 • -Een dressing kan de salade maken of breken. Zorg dat deze goed is. Kies geen heftige smaken. Houd het liever neutraal. Daarmee speelt u op zeker.
 • -Is de sla wat verlept? Was de sla in ijswater. Daar kikkert de sla van op.

Nog meer salade-ideeën…

Reageer op dit artikel