artikel

Salade Sjarodeej

Horeca

De Salade sjarodeej, ofwel Salade goochelaar, is het lievelingsgerecht van Michail Gorbatsjov. In een tv-interview vertelde hij ooit dat zijn vrouw die salade altijd klaarmaakte, en dat hij er verzot op is. De naam heeft te maken met de wijze van serveren. De salade komt op een schaal op tafel, en daar worden de verschillende componenten op de borden van de gasten ‘door elkaar gegoocheld’. Elke hap is vervolgens een verrassing: een stukje vlees, een knapperig stukje wortel, een krokant paprikafrietje, een exploderend stukje granaatappel…

Salade Sjarodeej

De ingrediënten zijn voor het merendeel typisch Russisch. Vooral de granaatappel, die in de landen rond de Kaukasus voor allerlei doeleinden wordt gebruikt, is een echte Russische fruitsoort. Wortelen, bieten, doperwten, maïs en kool zijn in Rusland bijna dagelijkse kost.De paprika fritesticks worden gewoonlijk zelf gemaakt. Maar omdat ze zo als paprikachips in de handel zijn, is het net zo makkelijk om die te gebruiken.

Ingrediënten:
bietensalade
wortelsalade
doperwten
maïs
gepelde granaatappel
paprika fritesticks
dunne reepjes spitskool
gesneden bosuitjes
kleine blokjes gebakken kipfilet
komkommer
kruiden
Zaanse mayonaise

Bereiding:
Maak in een schaaltje een marinade van uiringen in suiker, zout en azijn en laat dit minimaal 15 minuten inwerken. Rasp in een schaaltje een flink stuk komkommer. Snijd voor de wortel/bietensalade rauwe bieten in dunne reepjes van 1,5 mm op een bord. Idem de winterpeen (op een ander bord). Voeg zowel bij de bieten als bij de wortelen Medinakruiden, Kaapse kruiden, Bourgondische kruiden, gedroogde tuinkruiden en een beetje geperste knoflook (vers).

Verhit in een koekenpan zonnebloemolie en giet dit over de kruiden van zowel de wortelsalade als de bietensalade. Voeg aan beide nog een beetje maggi, ketjap, sweet chili sauce en hot chili sauce toe. Voeg de gemarineerde uien en de geraspte komkommer toe aan de wortelsalade en meng alles. Meng ook bietensalade. Neem een grote schaal en schep er van alle bovenstaande ingrediënten een grote lepel op; leg in het midden twee eetlepels Zaanse mayonaise. Zet de schaal op tafel en meng alle ingrediënten op de borden.

Reageer op dit artikel