artikel

Samen kokkerellen als bedrijfsuitje

Horeca

Koken is al lang niet meer het ‘voorrecht’ van huisvrouwen of van koks die er hun boterham mee verdienen. Koken is trend. En kok is een beroep met aantrekkingskracht geworden. Dat je ook aan teambuilding kunt doen door samen met je collega’s te koken, hebben ze in Twello bij Linthorst Party Catering ontdekt. Dochter Jakobine Linthorst leidt drie tot vier keer per week een kookworkshop waar mensen uit het hele land naar toe komen. Catering Magazine kookte een avondje mee met een team bankemployés.

Samen kokkerellen als bedrijfsuitje

Met een grote schort voor staat een manager van de ING-bank aandachtig in een pan met cous-cous te roeren. Twee van zijn medewerkers zijn ondertussen bezig een sinaasappelsaus te bereiden nadat ze net elf struisvogelbiefstukken hebben gebakken. Er heerst een gezellige,
lacherige sfeer. In een ander hoekje van het kookatelier zijn drie andere bankmedewerkers druk in de weer met het voorgerecht. Jakobine Linthorst houdt alles nauwlettend in de gaten en springt gauw bij als de ‘koks’ het even niet meer weten. In anderhalf uur tijd wordt hier een viergangendiner voor elf mensen bereid. En niet zomaar een diner! De kwaliteit van de gerechten kan concurreren met die van een eersteklas restaurant. De prijs overigens ook: 150 gulden p.p. betalen de deelnemers voor dit zelf bereide diner inclusief drank en koffie.

Niet te combineren
Jakobine Linthorst: ‘Er is steeds meer animo voor deze kookworkshops, vooral vanuit het bedrijfsleven. Ik ben nog maar een dik jaar bezig en zit nu al drie tot vier keer per week vol. Mensen vinden dit een hele leuke activiteit; ze komen meestal keurig in het pak binnen maar de colbertjes gaan snel uit, de schorten gaan voor en het wordt meteen gezellig.’ Het idee dat je als partycateraar zoiets erbij doet voor de stille momenten, veegt ze van tafel. Toch lijkt het zo simpel: je hebt al een professionele keuken, je hebt al een kok en je hebt de producten. Waarom is het dan niet snel erbij verdiend? Jakobine Linthorst: ‘Vergis je niet, de voorbereiding van zo’n workshop vergt veel tijd. Ik doe zelf de sales en de administratie, bedenk de recepten, regel de inkoop, ik bereid alle gerechten voor en ben gemiddeld zo’n vijf uur met een workshop bezig. Dat kost al met al flink veel tijd.’
‘Bovendien’, zegt moeder Monique Linthorst, eigenaar van het 15-jarige bedrijf waar inmiddels drie dochters en twee schoonzonen werken, ‘is zo’n kookworkshop vaak logistiek niet te combineren met andere bedrijfsactiviteiten. Als je op een afgesproken workshopdag ook een grote party moet cateren, dan zijn de keuken en het personeel daarvoor nodig. Je moet er eigenlijk, zoals wij, een aparte keuken voor hebben en iemand die zich helemaal op deze markt stort. En’, voegt ze er wijs aan toe, ‘je moet als kok ook de rust hebben om zo’n groep les te geven en te begeleiden.’ Ze is er dan ook van overtuigd dat er niet veel partycateraars zijn die dit soort workshops erbij doen. Hoewel ze toegeeft dat het een prima extra bron van inkomsten is.

Reageer op dit artikel