artikel

San Mateu

Horeca

San Mateu is een bijzondere geitenkaas, gemaakt van de gepasteuriseerde melk van het ras Murcia-Grenadine. Al wordt de melk wel gepasteuriseerd, de kaas wordt verder zeer ambachtelijk geproduceerd. De productie is gelimiteerd.

San Mateu

De korst van de kaas wordt gewassen met gepekeld water waardoor een roodflora ontstaat. Na een rijping van 2 à 3 maanden komt de kaas op smaak. Naarmate de leeftijd vordert, wordt het zuivelproduct zachter; dit in tegenstelling tot onze kazen. De smaak is erg afhankelijk van het seizoen. In de zomer verbeeld je je zelfs honing te proeven door de enorme hoeveelheid bloemen en kruiden die de geiten in de bergachtige gebieden eten.

San Mateu wordt geproduceerd in het dorpje Vilassar de Dalt. Dat is te vinden in de provincie Catalunia, ergens boven Barcelona en dan 15 km de bergen in. Het ligt 5 km van de Middellandse Zee. Je proeft in dit bergkaasje de zilte invloed van de zee. Toch is het gemaakt in een van de modernste kaasmakerijen van Spanje (volkomen EU-waardig). Het kaasje bestaat relatief kort, maar is al enorm gevraagd; vooral in Amerika. Het is er in twee formaten, 0,9 kilo en ongeveer 2 kilo.

Smaak: licht aromatisch tot pikant.Wijnadvies: een zoetere muscaatwijn of een Cava brut.

Reageer op dit artikel