artikel

Sars: stagiairs nog niet teruggeroepen

Horeca

Een kleine veertig studenten van de hoge hotelscholen lopen op dit moment stage in China, Vietnam en Thailand. Drie van hen pakken vanwege de SARS-crisis de koffers en keren zo snel mogelijk terug naar Nederland. De rest blijft vooralsnog. Bijkomend probleem is echter dat verzekeraars moeilijk beginnen te doen.

Sars: stagiairs nog niet teruggeroepen

‘We houden de vinger aan de pols, volgen de adviezen van Buitenlandse Zaken op de voet en er is intensief mailcontact met onze studenten en ouders.’ Marijcke Jansen van het stagebureau van de hotelschool in Leeuwarden is net terug van een werkbezoek aan Thailand en Vietnam. De reis was al gepland voordat de ellende met het longvirus SARS losbarstte.

Met de stagiairs is alles goed. ‘Ze hebben aangegeven dat ze willen blijven. De school heeft daar geen problemen mee. Er is geen negatief reisadvies, er zijn geen dodelijke slachtoffers in die landen. De situatie is goed onder controle.’

Studenten die naar huis willen, krijgen van de hotelschool alle medewerking, zegt Jansen. Drie stagiairs die werken in hotels in Hongkong hebben inmiddels aangegeven dat ze terugwillen. ‘We treffen voorbereidingen om hen zo snel mogelijk naar huis te krijgen.’

Geen paniek dus. Maar een beetje lastig is het allemaal wel, bekent Astrid Ponsen van het stagebureau van de opleiding in Maastricht. In Thailand zitten momenteel drie stagiairs, in China twaalf. Met iedereen is contact geweest en stuk voor stuk willen ze blijven. ‘China is een hit onder onze studenten’, weet Ponsen. De vraag is alleen hoe lang nog. ‘Voor de stageperiode die in september van start gaat staat het immense land, inclusief Hongkong, voorlopig in de ijskast. Eerst maar eens zien hoe de situatie zich de komende maanden ontwikkelt.’

Een student die zich op 18 mei moest melden bij het Sheraton in Guangdong om daar de pre-opening van dichtbij mee te maken, kan op zoek naar een alternatieve stageplek. ‘De verzekering weigerde een dekking te geven.’ Volgens de scholen blijft de reisverzekering van studenten die al in China zitten gewoon geldig. Voor Thailand en Vietnam speelt het probleem van de reisverzekering überhaupt niet.

Martine Vissers, verantwoordelijk voor de stageafdeling van de hotelschool in Den Haag, houdt de ontwikkelingen in het Verre Oosten van dag tot dag in de gaten. Vier studenten uit Den Haag lopen stage in China, zes zitten er in Thailand. ‘We hebben geregeld contact en het gaat ze goed.’ Ook voor de Haagse opleiding geldt: wie terug wil, mag. ‘We regelen onmiddellijk een ticket en zorgen voor een alternatieve stageplaats.’

Uit de gratie
Dat laatste wordt steeds lastiger, moeten alle drie de scholen toegeven. Overal speelt wel wat. Na de aanslagen in Amerika hebben hotels daar het moeilijk en zitten niet te wachten op buitenlandse werknemers. En nu dreigt dus ook Zuidoost-Azië uit de gratie te raken. Blijven er nog veilige stagelanden over?

Europa uiteraard, en een enkele school stuurt zelfs nog studenten naar het Midden-Oosten. Martine Vissers (Hotelschool Den Haag): ‘Saudi-Arabië hebben we maanden terug al geschrapt, maar in Dubai zitten nog twee van onze studenten. Een jongen die bij het Ritz-Carlton in Sharm-al-Sheik in Egypte meedraait moet daar vanwege de lage bezetting weg. Niet terug naar Nederland, hij mag naar de Ritz in Doha, Qatar. Schijnt vol te zitten met journalisten. We vroegen ‘m of hij daar wel zin in had. Hij vond het prima: ‘Eén stage, twee bedrijven, wat wil je nog meer’.’

Meer annuleringen dan boekingen
Columnist Henk Meyknecht van Misset Horeca is general manager van het Omni Saigon Hotel in Vietnam. Het 250 kamers tellende hotel heeft zwaar te lijden onder het effect van het SARS-virus. Meyknecht neemt forse (veiligheids)maatregelen.

‘De afgelopen weken zijn in totaal 2500 overnachtingen afgezegd. In april was onze forecast oorspronkelijk 80 procent. Nu hopen we 50 procent te halen. Een conservatieve schatting van de verloren omzet van hotelkamers, restaurants, zalen en andere activiteiten bedraagt ruim 250.000 euro. Ook de vooruitzichten voor mei en juni zijn somber. We verwachten pas weer een opleving medio juli of augustus.’

Volgens de hotelier is het complete zomerseizoen nu al verloren. ‘Tot op heden krijgen we meer afzeggingen binnen dan nieuwe boekingen. Deze week zijn er dagen met een kamerbezetting van slechts 30 procent. In de veronderstelling dat de situatie de komende drie, vier maanden stagneert, gaan we uit van een omzetverlies van ruim één miljoen euro. Pas tegen het eind van de zomer zal de markt weer aantrekken’, verwacht Meyknecht.

Kosten‘
Als directieteam hebben we inmiddels alle contracten van ambulanten en projectmedewerkers opgezegd. Ruim 80 van de in totaal 350 full- en parttime medewerkers staan op non-actief. Investeringen in inrichting – vloerbedekking kamers, nieuwe airconditioning etc. – zijn uitgesteld. Sales-reizen naar het buitenland zijn stopgezet, advertentiecampagnes verplaatst naar het eind van de zomer.’

Veiligheid medewerkers
Een team van medewerkers heeft een veiligheidsprogramma opgesteld voor de medewerkers van het Omni Saigon. Met name om goede voorlichting te geven over het virus. Meyknecht: ‘Hotelmedewerkers komen altijd in aanraking met internationale reizigers, dus lopen ze risico. In samenwerking met een lokaal ziekenhuis is een trainingsprogramma opgesteld. Sauna en steamroom zijn gesloten. Mondkapjes worden gratis beschikbaar gesteld en kunnen op vrijwillige basis worden gedragen tijdens het werk.’ De meeste medewerkers doen dat overigens niet. ‘En wij als directie verplichten het niet, aangezien er in Saigon geen acute SARS-gevallen zijn gemeld’, aldus Meyknecht.

‘We houden de vinger aan de pols, volgen de adviezen van Buitenlandse Zaken op de voet en er is intensief mailcontact met onze studenten en ouders.’ Marijcke Jansen van het stagebureau van de hotelschool in Leeuwarden is net terug van een werkbezoek aan Thailand en Vietnam. De reis was al gepland voordat de ellende met het longvirus SARS losbarstte.

Met de stagiairs is alles goed. ‘Ze hebben aangegeven dat ze willen blijven. De school heeft daar geen problemen mee. Er is geen negatief reisadvies, er zijn geen dodelijke slachtoffers in die landen. De situatie is goed onder controle.’

Studenten die naar huis willen, krijgen van de hotelschool alle medewerking, zegt Jansen. Drie stagiairs die werken in hotels in Hongkong hebben inmiddels aangegeven dat ze terugwillen. ‘We treffen voorbereidingen om hen zo snel mogelijk naar huis te krijgen.’

Geen paniek dus. Maar een beetje lastig is het allemaal wel, bekent Astrid Ponsen van het stagebureau van de opleiding in Maastricht. In Thailand zitten momenteel drie stagiairs, in China twaalf. Met iedereen is contact geweest en stuk voor stuk willen ze blijven. ‘China is een hit onder onze studenten’, weet Ponsen. De vraag is alleen hoe lang nog. ‘Voor de stageperiode die in september van start gaat staat het immense land, inclusief Hongkong, voorlopig in de ijskast. Eerst maar eens zien hoe de situatie zich de komende maanden ontwikkelt.’

Een student die zich op 18 mei moest melden bij het Sheraton in Guangdong om daar de pre-opening van dichtbij mee te maken, kan op zoek naar een alternatieve stageplek. ‘De verzekering weigerde een dekking te geven.’ Volgens de scholen blijft de reisverzekering van studenten die al in China zitten gewoon geldig. Voor Thailand en Vietnam speelt het probleem van de reisverzekering überhaupt niet.

Martine Vissers, verantwoordelijk voor de stageafdeling van de hotelschool in Den Haag, houdt de ontwikkelingen in het Verre Oosten van dag tot dag in de gaten. Vier studenten uit Den Haag lopen stage in China, zes zitten er in Thailand. ‘We hebben geregeld contact en het gaat ze goed.’ Ook voor de Haagse opleiding geldt: wie terug wil, mag. ‘We regelen onmiddellijk een ticket en zorgen voor een alternatieve stageplaats.’

Uit de gratie
Dat laatste wordt steeds lastiger, moeten alle drie de scholen toegeven. Overal speelt wel wat. Na de aanslagen in Amerika hebben hotels daar het moeilijk en zitten niet te wachten op buitenlandse werknemers. En nu dreigt dus ook Zuidoost-Azië uit de gratie te raken. Blijven er nog veilige stagelanden over?

Europa uiteraard, en een enkele school stuurt zelfs nog studenten naar het Midden-Oosten. Martine Vissers (Hotelschool Den Haag): ‘Saudi-Arabië hebben we maanden terug al geschrapt, maar in Dubai zitten nog twee van onze studenten. Een jongen die bij het Ritz-Carlton in Sharm-al-Sheik in Egypte meedraait moet daar vanwege de lage bezetting weg. Niet terug naar Nederland, hij mag naar de Ritz in Doha, Qatar. Schijnt vol te zitten met journalisten. We vroegen ‘m of hij daar wel zin in had. Hij vond het prima: ‘Eén stage, twee bedrijven, wat wil je nog meer’.’

Meer annuleringen dan boekingen
Columnist Henk Meyknecht van Misset Horeca is general manager van het Omni Saigon Hotel in Vietnam. Het 250 kamers tellende hotel heeft zwaar te lijden onder het effect van het SARS-virus. Meyknecht neemt forse (veiligheids)maatregelen.

‘De afgelopen weken zijn in totaal 2500 overnachtingen afgezegd. In april was onze forecast oorspronkelijk 80 procent. Nu hopen we 50 procent te halen. Een conservatieve schatting van de verloren omzet van hotelkamers, restaurants, zalen en andere activiteiten bedraagt ruim 250.000 euro. Ook de vooruitzichten voor mei en juni zijn somber. We verwachten pas weer een opleving medio juli of augustus.’

Volgens de hotelier is het complete zomerseizoen nu al verloren. ‘Tot op heden krijgen we meer afzeggingen binnen dan nieuwe boekingen. Deze week zijn er dagen met een kamerbezetting van slechts 30 procent. In de veronderstelling dat de situatie de komende drie, vier maanden stagneert, gaan we uit van een omzetverlies van ruim één miljoen euro. Pas tegen het eind van de zomer zal de markt weer aantrekken’, verwacht Meyknecht.

Kosten‘
Als directieteam hebben we inmiddels alle contracten van ambulanten en projectmedewerkers opgezegd. Ruim 80 van de in totaal 350 full- en parttime medewerkers staan op non-actief. Investeringen in inrichting – vloerbedekking kamers, nieuwe airconditioning etc. – zijn uitgesteld. Sales-reizen naar het buitenland zijn stopgezet, advertentiecampagnes verplaatst naar het eind van de zomer.’

Veiligheid medewerkers
Een team van medewerkers heeft een veiligheidsprogramma opgesteld voor de medewerkers van het Omni Saigon. Met name om goede voorlichting te geven over het virus. Meyknecht: ‘Hotelmedewerkers komen altijd in aanraking met internationale reizigers, dus lopen ze risico. In samenwerking met een lokaal ziekenhuis is een trainingsprogramma opgesteld. Sauna en steamroom zijn gesloten. Mondkapjes worden gratis beschikbaar gesteld en kunnen op vrijwillige basis worden gedragen tijdens het werk.’ De meeste medewerkers doen dat overigens niet. ‘En wij als directie verplichten het niet, aangezien er in Saigon geen acute SARS-gevallen zijn gemeld’, aldus Meyknecht.

Reageer op dit artikel