artikel

Saté-dia moet half jaartje wachten

Horeca

Cafetariahouder Cor de Gram had geen zin om 3200 gulden uit te geven voor een correcte prijsaanduiding voor euro’s en guldens op zijn diabak. Hij bedacht zelf een nette en goedkope oplossing voor 250 gulden. De Gram wil graag zijn collega’s in het land op de hoogte brengen van zijn vondst.

Saté-dia moet half jaartje wachten

In Cafetaria/IJssalon De Gram staan op de diabak keurig de prijzen voor de snacks en menu’s in euro’s en guldens naast elkaar aangegeven. ‘We krijgen veel complimenten van klanten dat het er overzichtelijk en netjes uitziet’, vertelt De Gram. ‘Het idee ontstond spontaan. Ik kreeg bezoek van een diabakproducent. In verband met de komst van de euro moest ik dringend nieuw diamateriaal bestellen. Volgens een voorcalculatie zou me dat zo’n 3200 gulden kosten. Dat vond ik een beetje te gortig.’
Op de plaats waar de guldenprijzen stonden, heb ik nu de prijzen voor de euro gezet.Ik heb in mijn diabak een foto van mijn eigengemaakte saté. Die heb ik er dus uitgehaald, daardoor ontstaat er extra ruimte voor glasstripjes, waar je de guldenprijzen op kunt zetten. Na 31 januari 2001, haal ik die glazen strips er weer uit en komt de satéfoto er weer in. Ik heb de glazen strips zelf gesneden en de cijfertjes er zelf op geplakt. Voor 250 gulden ben je klaar.’

Niet gek
De Gram vindt dat cafetariaondernemers zich niet gek moeten laten maken door de invoering van de euro. ‘Kassaproducenten roepen ineens dat je twee kassa’s nodig hebt voor januari. Wat een onzin, na een maand heb je die kassa niet meer nodig. Dat kan de ondernemer voor een maandje makkelijk met één kassa af. Natuurlijk zal de overgang best hectisch worden, zeker als mensen deels in guldens en euro’s gaan betalen. Daarvoor gaan mijn personeel en ik cursussen volgen.’
Volgens De Gram is het zaak voor de cafetariaondernemers om nu de europrijzen in te voeren. ‘Het is namelijk meteen een goed moment om nu de prijzen te verhogen om de gemaakte kosten enigszins terug te verdienen. Dan heb je een half jaar voorsprong. Als je het pas in januari gaat doen, krijg je eerder gezeur van klanten dat het frietje een paar centen duurder is.’De Gram vindt de prijzen die nu worden gehanteerd veel te laag. Hij heeft voor zijn snacks daarom naar boven afgeronde europrijzen genomen, daardoor gaan de prijzen in guldens iets omhoog. Een blikje cola kost daardoor geen drie gulden meer, maar 3,08 gulden.

Lage prijzen‘
Cafetaria’s nemen gemiddeld veel te lage prijzen voor hun producten. Diverse ondernemers kijken enkel naar de inkoop, maar je moet juist ook vooral letten op de kosten eromheen zoals personeels- en energiekosten. Het mooiste voorbeeld is altijd als mensen terugkomen van vakantie. Dan zeggen ze: ‘In Frankrijk betaalde ik voor twee bolletjes ijs zes gulden’. Hier vinden ze 1,50 gulden per bolletje bij wijze van spreken al duur.’‘Ten opzichte van veel andere cafetaria’s zit ik aan de hoge kant, maar ik bied kwaliteit. Mijn saté bijvoorbeeld is zelfgemaakt van varkenshaas. Als je kwaliteit biedt, zijn mensen bereid daarvoor te betalen.’

Reageer op dit artikel