artikel

Schamen

Horeca

Eppie Otter van de Otterbar in het Friese Witmarsum hekelt het beleid van KHN inzake het rookverbod. In de rookblog zijn mening.

Schamen

Zo langzamerhand begin ik me te schamen, om nog lid te zijn van de KHN. Ik word doodgegooid met artikelen over de feeststemming bij deze organisatie in verband met het feit dat deze 125 jaar bestaat. Volgens mij zijn ze op dit moment hun eigen ( DUS OOK MIJN! ) graf aan het graven. Ieder andere belangenorganisatie zou op de bres springen voor haar leden, zoniet KHN. Om maar eens een paar voorbeelden te noemen.

1) Door het rookverbod zie ik niet alleen een gedeelte van mijn omzet verdampen, maar daalt ook de verkoopwaarde van mijn pand ineens drastisch.

2) Door het veranderen van de BTW op de gokkastopbrengsten lever ik hier ongeveer 20 procent meer in.

3) Door de accijns verhoging op alcohol, januari aanstaande, ben ik genoodzaakt mijn prijzen te verhogen.

4) Het optreden van de BEM om de zuipketen en paracommerciële horeca werpt amper vruchten af.

5) De actie van de twee dames uit Wijnjewoude (vroegopstap) om de jeugd vroeger op stap te krijgen, en daarmee de sluitingstijden van de kroegen te vervroegen, werd niet door KHN ondersteund.

Voor alle duidelijkheid loop ik ze nog even stuk voor stuk met je door.

1.

Behalve de in punt 1 genoemde nadelige effecten, klagen de buren (terecht) over overlast op straat van de rokende klanten. Dreig ik boetes te krijgen van de gemeente omdat na 23.00 uur geen alcohol op straat mag worden genuttigd, krijg ik een boete als er een klant in mijn café rookt.

En zo kan ik nog wel even doorgaan, en wat doet de KHN? Die gaat het braafste jongetje van de klas spelen in het overleg met minister Klink. Die laat z’n directeur voor schut zetten bij Pauw en Witteman. Waarom komt die man niet met harde argumenten, zoals ‘bij een verkeersovertreding krijgt de burgemeester van die gemeente toch ook niet de bekeuring’, of ‘bij niet roken dalen de omzetten met 30 procent en dus de inkomsten met 60 procent’, of ‘Waar blijven de niet rokende gasten?’.

Laten we eerlijk zijn, dit is de verkeerde man op de verkeerde plaats. EXIT

2

De kansspelbelasting. Met mijn gokkastleverancier heb ik een verdeelsleutel van 60-40. Voor hen heb ik alle begrip dat ze de BTW niet meer kunnen aftrekken op hun investeringen, en daardoor minder verdienen.

Maar in plaats van deze mensen de steun te bieden bij de protesten in Den Haag (al was het alleen al voor de horecaondernemers), doet de KHN notabene een oproep aan haar leden om de gokkastboeren een beetje coulant tegemoet te treden. Mijns inzien slaat de KHN hier dubbel de plank mis.

3

Alsof de bedrijfstak nog niet genoeg klappen heeft gehad, krijgen we in januari nog eens een accijnsverhoging op alcoholische dranken voor de kiezen. En weer laat de KHN haar leden in de steek.

Die hebben weer alle begrip om de alcoholverslaving bij de jeugd aan te pakken. Geloof mij, die betalen vlot die 50 eurocent meer voor een kratje bier bij de supermarkt. In de kroeg zal weer vlot een dubbeltje meer moeten worden betaald voor het biertje. Immers de belastingverpakking moet ook nog doorberekend worden. Weer dat gezeur van de klanten dat uitgaan zo duur wordt. En terecht!

4

Dan de BEM. Een paar keer per jaar wordt er gejubeld over weer een overwinning op de een of andere gemeente, die vervolgens iedere gerechtelijke uitspraak aan z’n laars lapt.

Weet je nog dat we op het gemeentehuis geweest zijn omdat de gemeente Wûnseradiel de sluitingstijden van sportkantines wilde verschuiven van één uur na de bedoelde activiteit, naar 23.00 uur ongeacht de activiteit? Het argument van B&W was, dat het moeilijk te handhaven was.

Wûnseradiel telt 27 dorpen, weet je hoeveel kantines er zijn in deze gemeente?

Drie, voor de duidelijkheid; Drie. In Makkum, Arum en Witmarsum.

Dat wordt dus snel de asbakken weer op tafel, want wie gaat dat rookbeleid handhaven?

Daar komt nog bij, dat er volgens mij, de afgelopen vijf jaar, en de komende drie jaar door deze gemeente e.a zoveel gemeenschapsgeld in paracommerciële horeca is/wordt gestoken, waarmee alle reguliere horecabedrijven in Wûnseradiel vlot zouden kunnen worden opgekocht.

Lang leve de herindeling.

5

Waarom nam de KHN zo defensief stelling tegen de actie van vroegopstap.nl? De gemiddelde caféhouder zit op zaterdagavond tussen 20.00 en 23.00 uur met een nagenoeg lege kroeg. Om nog maar even niet te spreken over de dancings en disco’s. Dat sluitingsuur terug, en wel zo snel mogelijk. Het handhaven van de openbare orde op straat bij het leeglopen van de horecagelegenheden, is ook (of juist) een overheidstaak. Voetbalwedstrijden hebben toch ook een eindsignaal, waarop iedereen het stadion verlaat?

Eppie Otter

Otterbar

Witmarsum

Reageer op dit artikel