artikel

Schermen met desserts

Horeca

Als het aan Schöller Direct in Twello ligt, gaan koks straks vanachter hun computer een dessertbuffet samenstellen. Medio mei introduceert de dessertleverancier een cd-rom met ‘virtuele’ desserts. De meerwaarde van het schijfje schuilt volgens Tony Schoorlemmer, productmanager van Schöller Direct, vooral in de mogelijkheid om een kostprijsberekening voor een buffet te maken.

Schermen met desserts

‘We waren bezig met onze internetsite. Van het een kwam het ander’, vertelt Schoorlemmer over de achtergrond voor het samenstellen het dessertprogramma op schijf. ‘Een cd-rom is heel interactief. Je kunt dingen direct uitleggen via beelden en dat kan bij een brochure niet.’
Volgens de productmanager is er een toenemende vraag naar buffetconcepten in de horeca. De cd-rom ziet hij daarom als een handig hulpmiddel voor koks. ‘We zeggen niet hoe ze het moeten doen. We geven suggesties.’ Hij somt op voor welke doeleinden de kok de cd-rom kan benutten: een presentatie maken met verschillende dessertproducten, eerder samengestelde buffetten opslaan, het berekenen van kostprijs per persoon en het opstellen van een bestellijst. Vooral de laatste twee toepassingsmogelijkheden van de cd-rom zijn volgens de productmanager van Schöller van essentieel belang. ‘De grote kracht van de cd-rom is de calculatiemogelijkheid’, vindt Schoorlemmer. Hij baseert zich op positieve reacties van koks in de testfase. Via de cd-rom is bijvoorbeeld te zien hoeveel een buffet per persoon kost. ‘Dat is handig als je met een budget werkt. Dat bedrag kun je invoeren in de computer.’

Werkplanlijst
Door de cd-rom op te starten, komt de gebruiker in een programma terecht. Vervolgens vult hij een aantal voorwaarden in, waaraan het buffet moet voldoen. Bijvoorbeeld: bij welke gelegenheid serveert hij het buffet (huwelijk, jubileum, familie, zakelijk) en welke dessertsoorten hij wil gebruiken (gebak, ijs, patisserie, fruit). Aan de hand van deze criteria komt een werkplanlijst tot stand.
De kok kan met behulp van de cursor zijn keuze aanklikken. Ook de producten kan hij op het scherm bekijken. Tijdens het doorlopen van het assortiment is steeds een bestellijst en een calculator zichtbaar. Zo kan de gebruiker tijdens het samenstellen steeds zien wat het buffet kost. Als hij het vooraf ingestelde budget overschrijdt, geeft het programma een seintje.
Met de cd-rom mikt Schöller met name op chef-koks bij partycateraars en congrescentra. Zij moeten vaak voor grote partijen dessertbuffetten samenstellen. ‘De markt voor partycatering zit in de lift. Dat blijkt uit cijfers van het bedrijfschap horeca en catering’, licht Schoorlemmer toe. Bovendien zijn deze koks gewend aan computergebruik. Schoorlemmer: ‘We zijn tijdens de testfase geen enkel bedrijf tegengekomen dat niet geautomatiseerd was. Mijn ervaring is dat chef-koks in deze bedrijven vaker administratieve taken hebben en daardoor meer achter de computer zitten.’

Reageer op dit artikel