artikel

Scholieren koken met topkoks volgens Otje

Horeca

De Annie M.G. Schmidt-week is geopend met een kookwedstrijd tussen mini-koks. Alles onder begeleiding van de topkoks Ron Blaauw en Paul Fagel en gastvrouw Rosalie Helder van het Rotterdamse Parkheuvel. Het werd een vermakelijke middag, zo blijkt uit het verslag. ‘De ketchupsmurrie zit op de koksmutsen en de bosjes peterselie hangen achter de oren’.

Scholieren koken met topkoks volgens Otje

Daarmee verslaan de leerlingen uit Veenendaal hun rivalen van De Drie Dorpen uit Oldeholtwolde en De Wingerd uit Ridderkerk. De kinderen sloven zich woensdagmiddag flink uit in kookschool Keizer Culinair in Amsterdam. Na het klinken van de gong, een klap met een pollepel op een pan, gaan ze ijverig aan de slag.

Ze moeten precies het plaatje namaken uit het boek waarbij Otje met haar vader Tos aan het kokkerellen is. Intussen kijkt en proeft de jury, onder wie als voorzitter Flip van Duijn, de zoon van Annie M.G. Schmidt, mee.

Na een uurtje zien de leerlingen er bijna net zo smerig uit als het boekpersonage. De ketchupsmurrie zit op de koksmutsen de bosjes peterselie hangen achter de oren. Hoewel de meeste kinderen thuis ook wel eens meehelpen in de keuken, is het maken van een zalmsalade wel even andere koek.

‘Ik bak meestal pannenkoeken’, zegt Andrea, terwijl ze zich met een gespannen gezicht ontfermt over de gevulde eieren. Even verderop snijdt Suzan de lenteuitjes. Ze heeft tranen in haar ogen, maar gaat dapper door.

Gastvrouw Rosalie Helder van restaurant Parkheuvel in Rotterdam helpt de mini-koks met het opmaken van de tafel. Ze leert de leerlingen hoe ze servetten moeten vouwen, maar dat valt nog niet mee. ‘Ik snap er niks meer van’, roept Kirsten ongeduldig.

Dan klinkt weer de gong. Nog vijf minuten. Intussen spoort topkok Paul Fagel van restaurant Het Arsenaal zijn pupillen aan de zalmsalade op te maken, want de tijd dringt. Op het nippertje lukt het de groep de tafel af te krijgen. Op de zooi in de keuken let niemand.

De kookwedstrijd is het begin van de jaarlijkse Annie M.G. Schmidt-week. Meer dan 2000 basisscholen en ruim 750 boekhandels en bibliotheken in het hele land doen mee aan de festiviteiten.

Reageer op dit artikel