artikel

Schoon afzuigkanaal verkleint de kans op brand

Horeca

Menige brand in een horeca- of fastfoodkeuken ontstaat in een afzuigkanaal waar zich 2 à 3 millimeter vet heeft opgehoopt. De firma Excelsum, gespecialiseerd in de reiniging van vetafzuigkanalen met chemicaliën, loopt met zijn activiteiten vooruit op de regelgeving. In het buitenland is een dergelijke reiniging al wettelijk verplicht.

Schoon afzuigkanaal verkleint de kans op brand

Branden in horecakeukens hebben vaak één overeenkomst, en dat is dat de brand in het vetafzuigkanaal is begonnen of verergerd. Zou je een lucifer bij de 2 à 3 millimeter vet in zo’n kanaal houden, dan vliegt letterlijk de vlam in de pijp. Een ander kenmerk van een brand in een afzuigkanaal is dat het vuur zich snel verspreidt. 1 millimeter vetafzetting betekent al een verhoogd risico.

In ons land is de reiniging nog niet wettelijk verplicht, maar de meeste verzekeringsmaatschappijen eisen wel een jaarlijkse controle om het risico te verkleinen. Salesmanager Jan Volkers van Excelsum zegt daarover: ‘Wordt bij zo’n inspectie vervuiling van de vetafzuigkanalen vastgesteld, dan zullen ze toch moeten worden gereinigd. Doet de horecaondernemer dat niet, dan keert de verzekeraar niet uit bij brand. De ondernemer wordt in dat geval nalatigheid verweten.’

In de Verenigde Staten is de jaarlijkse reiniging wettelijk al wel een verplichting. Als een Nederlands cruiseschip de Amerikaanse wateren binnenloopt en controle krijgt, kan de rederij worden verplicht om de vetkanalen onmiddellijk te laten schoonmaken in de haven. Anders volgt een verbod om de haven binnen te varen.

Ook Engeland heeft inmiddels regels opgesteld voor vetafzuigkanalen – met name op de vliegvelden – naar aanleiding van de brand bij fastfoodbedrijf Burger King op vliegveld Heathrow twee jaar geleden. In de keuken van Burger King op Schiphol vloog vorig jaar juni de afzuiginstallatie van de grill in brand. Om dezelfde reden ging de keuken van een steakhouse naast het Hilton Rotterdam in vlammen op.

Energiebesparing
Regelmatige reiniging heeft nog meer voordelen. Het bespaart energie omdat de ventilatoren minder hard hoeven te werken om de lucht af te voeren. Verder zorgt de optimale bak- c.q. kookluchtafvoer voor een betere luchtkwaliteit in de keuken.

De constructie van de afzuigkanalen is ook van belang. Volkers licht toe: ‘De kanalen bij McDonald’s zijn altijd gelast; ze zijn vloeistofdicht en hebben een brandwerendheid van 20 à 30 minuten. In Nederland zijn dit de beste die we in de restaurant- en fastfoodkeukens tegenkomen. Bij kanalen die met verbindingsstukken aan elkaar zijn geschroefd kan het vet tussen de naden gaan zitten. Loopt de temperatuur op, dan druipt het vet eruit en kan het in brand vliegen als het bij lichtarmaturen terechtkomt.’

s-Nachts
Handmatige reiniging haalt de vervuiling oppervlakkig weg. Excelsum werkt onder andere met hogedrukspuiten en chemicaliën. Bij voorkeur maakt de firma de afzuigkanalen ’s nachts schoon, zodat het restaurant er overdag geen last van heeft. Gemiddeld volstaat één nacht, maar dat is afhankelijk van de mate van vervuiling. Ook wordt rekening gehouden met de tijd die een schoonmaakploeg nodig heeft na de werkzaamheden.

De kosten van de schoonmaakbeurt zijn afhankelijk van de situatie. De minimumprijs ligt rond de €1900,-. Volkers: ‘Dat is weinig als je bekijkt hoeveel een brandschade de ondernemer zal kosten, tonnen of zelfs miljoenen.’

Een andere activiteit van Excelsum in de horeca is het reinigen van drinkwaterleidingen die besmet zijn met de legionellabacterie of vervuild zijn door kalk, ijzer, vet, schimmels en virussen. Wereldwijd reinigt het bedrijf de luchtkanalen aan boord van cruiseschepen.
Meer weten over branden in de horeca?Ga naar het branddossier

Reageer op dit artikel