artikel

Shaken

Horeca

‘Met een mooie cocktail valt geld te verdienen’, aldus Karel van de Kuinder, barmanager van Dorint Hotel Eindhoven. ‘Maar het zijn vrijwel alleen de hotelbars waarin cocktails nog een rol van enige betekenis spelen.

Shaken

Karel, 58 jaar en al 40 jaar in het vak, is ervan overtuigd dat ook in andere horecasectoren de cocktail een belangrijker plaats verdient. Hij maakt zich een beetje zorgen over de toekomst. ‘De bartender is een uitstervend ras. Helaas bestaat er geen echte opleiding voor bartenders. Dat is jammer, want een goede bar, een vakbekwame man of vrouw erachter en een mooie cocktailkaart, verkoopt. Dat geldt voor restaurants net zo goed als voor hotels.’

Verlengstuk
Ook personeel in (grand-)cafés zou gebaat zijn bij meer kennis van het shaken, vindt Karel. ‘Geef de mensen achter de bar niet het gevoel dat ze het verlengstuk van de bierpomp zijn.’ Aan Karel zal het niet liggen. Op 15 mei gaat zijn langgekoesterde wens in vervulling. Op die datum is de officiële start van zijn bartenderschool. De opleiding, in de bar van Dorint Hotel Eindhoven, vindt in de praktijk plaats en behandelt alles wat met het vak van bartender te maken heeft. Belangstellenden kunnen een inschrijfformulier bij Karel van de Kuinder aanvragen (telefoon 040-2424328). Tip: bel Karel ’s middags, want zoals elke hotelbartender is hij niet voor een uur of één uit de veren.

Reageer op dit artikel